Profesor napoveduje

'Izračunal' našo prihodnost. Rezultat je le en: propad

J.P.
5. 1. 2017, 15.31
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Vzpon in padec civilizacij je mogoče napovedati s preprosto enačbo. Našo čaka padec.

Profimedia
Če so Turchinovi izračuni pravilni, se bomo morali pripraviti na leta političnih nemirov, ki bodo vrhunec dosegli v prihodnjem desetletju.

Tako trdi Peter Turchin, profesor z Univerze v Connecticutu. Turchin je prepričan, da je matematika človeško obnašanje razlaga veliko bolj natančno, kot pa bi morda pričakovali. Če so torej njegovi izračuni pravilni, se bomo morali pripraviti na leta političnih nemirov, ki bodo vrhunec dosegli v prihodnjem desetletju.

Kaj točno naj bi se zgodilo na vrhuncu, ne ve, saj teorija ne napoveduje dogodkov, zgolj trende. 

Napoveduje trende

Profesor ekologije in matematike je med tistimi, ki so svet obogatili za novo vedo – kliodinamiko. Ta zgodovino obravnava kot še eno znanost. Tako je pred tremi leti s pomočjo matematike začel napovedovati prihodnost. »Moji modeli kažejo, da bosta družbena nestabilnost in politično nasilje vrhunec dosegla v naslednjem desetletju,« je dejal Turchin. »Predsedniška kampanja, ki smo ji bili priča, to na žalost potrjuje.«

Kaj točno naj bi se zgodilo na vrhuncu, ne ve, saj teorija ne napoveduje dogodkov, zgolj trende. Domneva pa, da bo nemire poganjal proces 'prekomerne produkcije elite' – vse več bo bogatih, ki bodo vedno bolj oddaljeni od preostanka družbe.

Ni še prepozno

Profesor s pomočjo kliodinamike zmago Donalda Trumpa tako ni napovedal, je pa napovedal vse večjo družbeno in politično nestabilnost. Vendar pa pravi, da bi nam lahko njegova teorija pomagala ubežati nič kaj rožnati usodi. »Padec ni neizogiben,« je dejal. »Naša družba je prva, ki lahko predvidi ravnanje sil, ki so na delu. Kar pomeni, da se lahko najhujšemu izognemo.«