Mobilna verzija
10:39 20. april 2018

Tuno rekorderko prodali za 600.000 evrov

M.K./STA Tokio
0 Posodobljeno: 10:02 / 09.8.2017

Na tradicionalni dražbi rib na največji japonski ribji tržnici Tsukiji, je že šesto leto zapored šla riba rekorderka v roke lastnika restavracij.

Lastnik restavracij, Kiyoshi Kimura, tuna, ribja tržnica

Lastnik restavracij Kiyoshi Kimura se je zelo razveselil, da je zmagal na dražbi. Foto: Profimedia

Veriga restavracij Sushi Zanmai je na prvi dražbi v Tokiu po novem letu v torek kupila 212 kilogramov težko modroplavuto tuno za kar 74,2 milijona jenov oziroma približno 600.000 evrov.

Lastnik restavracij Kiyoshi Kimura je sicer priznal, da gre za drag nakup, vendar je vesel, da je zmagal na dražbi. Tuno pa so ulovili na severu Japonske.

Kimura je sicer postavil rekord leta 2013, ko je za 222 kilogramov težko tuno odštel kar 155,4 milijona jenov.

Visoke cene na prvih dražbah po novem letu niso nujno povezane s kakovostjo ulovljenih rib. Predvsem gre za spretno oglaševalsko akcijo za začetek novega poslovnega leta, o kateri mediji vedno znova radi poročajo.

Nikjer drugod na svetu ne pojedo toliko modroplavutih tun kot na Japonskem, kar je privedlo tudi do preobsežnega lovljenja teh rib. Zato se japonski znanstveniki že več let trudijo vzpostaviti sisteme gojenja priljubljene tune.

Za znamenito tokijsko ribjo tržnico, ki so jo odprli leta 1935, je bila tokratna dražba verjetno zadnja ponovoletna. Do predvidoma konca leta naj bi se ta dejavnost preselila na novo lokacijo na bližnji umetni otok v mestni četrti Toyosu.

Vaš prispevek