Auschwitz

Objavili najpodrobnejši seznam nacističnih paznikov

S.R.
30. 1. 2017, 19.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Poljski zgodovinarji so na spletu objavili najpopolnejši seznam pripadnikov enot SS, ki so služili v koncentracijskem taborišču Auschwitz.

Profimedia
Vhod v zloglasno nacistično taborišče Auschwitzu, kjer so nacisti ubili okoli 1,1 milijona ljudi.

Cilj objave tega seznama je odkriti preostale pripadnike SS iz tega nacističnega taborišča, ki so morda še živi in so se roki pravice do zdaj uspešno izmikali, pravijo na Poljskem Inštitutu za nacionalni spomin (IPN).

Seznam temelji na arhivskih podatkih iz Poljske, Nemčije, Avstrije, Združenih držav in v omejenem obsegu tudi Rusije.

»Pravosodni sistem je odpovedal, mi pa zgolj opravljamo svoje delo: tj. razkriti posameznike, ki so odgovorni za vojne zločine,« pravi zgodovinar Aleksander Lasik.

Podatki o posameznikih na seznamu vključujejo datum in kraj rojstva, državljanstvo, izobrazbo ter pripadnost stranki, v nekaterih primerih je dodana tudi fotografija. Če so osebo v preteklosti obravnavali na sodišču, so vključene še sodne listine.

Lovec na naciste Efraim Zuroff pravi, da je objava teh imen »izjemno pomembna« in da lahko prispeva k dejavnim spremembam, saj posebni preiskovalci v nemškem Ludwigsburgu morda katerega od teh imen do zdaj niso poznali.

Po nekaterih ocenah so nacisti med letoma 1940 in 1945 v tem koncentracijskem taborišču na Poljskem ubili okoli 1,1 milijona ljudi, med katerimi je bilo približno milijon evropskih Judov, do 75.000 Poljakov, okoli 21.000 Romov in 15.000 vojnih ujetnikov iz Sovjetske zveze.

Vodja inštituta IPN Jaroslaw Szarek meni, da je objava edine take podatkovne zbirke na svetu zgodovinskega pomena, pri čemer dodaja, da z njo ne izražajo nobenega mnenja, temveč zgolj podajajo gola dejstva.