»Gažonko«

Brez vode priklenjen na mrazu

rt
30. 1. 2017, 20.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Nekaj dni zatem ko smo poročali, da so policisti v naselju Bošamarin pri Kopru rešili psa, je Obalo razburil nov primer zanemarjene živali.

Dare Čekeliš
Nesrečni kužek nikoli ni bil snet z verige.

Po mnenju strokovnjakov psi ne bi smeli biti na verigah ali zaprti cele dneve v boksih. Lastniki psov se pogosto ne zavedajo, da lahko zaradi okrutnega ravnanja z živalmi pristanejo tudi v zaporu.

Tokrat je Obalno društvo proti mučenju živali na svoji Facebook strani izpostavilo zgodbo labradorca iz vasi Gažon. Pes še nikoli ni bil snet z verige, živel je večinoma brez vode, hranil pa se je s prehrambnimi ostanki. »V mrazu je bil brez zavetja, saj v hiško ni mogel, ne le, ker je razpadala, ampak je bila vsaj pol premajhna zanj,« so ob prvem terenskem delu zapisali člani društva. Podali so tudi prijavo, kljub trditvi skrbnice, da psu nič ne manjka. 

Dare Čekeliš
Pasja utica je bila za psa premajhna in je tudi razpadla.

Psu k sreči izboljšali življenjske razmere 

Mnogi se sprašujejo, ali je pes na obrobju mesta dejansko obravnavan zgolj kot čuvaj in ne kot bitje, ki potrebuje bližino svojega tropa in/ali lastnika.

»Po objavi posnetka v javnosti pa so skrbniki psu naredili novo hiško, popravili vrata ograje in ga spustili z verige. Ob ponovnem obisku posesti pa je bil naš član deležen groženj. Ko je mirno vprašal gospo, ali bi nam morda predala psa, se je nanj usul plaz žaljivk in fizičnih napadov,« napete trenutke pojasnijo zaščitniki živali. Skrbnica naj bi povedala, da ima psa že deset let, vendar to v ODPMŽ zanikajo, saj so ugotovili, da ima kosmatinec zgolj dve leti, ni cepljen in ni prepisan na zdajšnjega skrbnika.

Dare Čekeliš
Pes je živel popolnoma odrezan od svojih lastnikov in čisto osamljen.

Nezadovoljni z delom inštitucij

Pes na Gažonu je bil nameščen, kjer nihče ne živi. Pes je pač družabno bitje in potrebuje večkraten stik s skrbnikom. Žal pa so tudi take življenjske razmere v veliki meri zakonsko zadostne.

Na koncu dodajajo: »Kršitev nešteto. Sankcij nobenih. Po mnenju policistov je veliko ljudi, ki potrebujejo pomoč, ODPMŽ pa, zaradi živali, menda konstantno presega svoje kompetence. Prosim? Pravica in dolžnost tako društev kot vsakega državljana je opozoriti na neprimerno ravnanje z živalmi!« Ob tem pa so javnosti predstavili tudi svoj odgovor v povezavi z omenjenim primerom: »Obveščam vas, da sem opravil nenapovedano kontrolo stanja pri psu na Gažonu. Na lokaciji je bila tudi lastnica. Hranila je živali. Povedala je, da pes služi kot čuvaj imetja na parceli in domačih živali. Pes je bil prosto spuščen na ograjeni parceli. Po moji oceni je predebel. Na voljo ima pasjo uto primerne velikosti in novejše izdelave. Lastnica je izjavila, da je bil privezan, ker ji je burja polomila vrata ograje in bi pes lahko zbežal na cesto. Lastnici je odrejeno, da psa prepiše nase in ga cepi. Obenem vas naprošam, da ne pozivate ljudi, da nas obsujejo z e-maili. Nam je dovolj le ena prijava, vsaka mučena žival je še vedno končala v zavetišču.«

Obalno društvo proti mučenju živali: "Inšpektor je v Gažonu izjavil, da nas imajo že polno glavo. Zakaj? Morda zato, ker brezplačno opravljamo njihovo delo?"

V društvu se vsem zahvaljujejo za izkazano podporo in tistim, ki jim očitajo, zakaj zaradi stanja na terenu psa, v njegovo dobro, niso takoj odpeljali, odgovarjajo: »Stvari niso tako enostavne. Psa odvezati in spustiti ni rešitev, lahko konča pod avtomobilom. Glede na to, da je čipiran, v vsakem primeru pristane spet pri skrbnici. Edina prava rešitev je odvzem psa, ki bi ga morala opraviti inšpekcija.«