Drzna napoved

Zadnji valček ali vrnitev odpisanih?

žk
30. 1. 2017, 20.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Predsednik nekdaj mogočne stranke LDS Tone Anderlič je v soboto napovedal prenovo stranke in njeno obuditev od mrtvih, a kot kaže, bo imel zelo težko delo.

Bobo
Anton Anderlič je napovedal, da se umika z mesta predsednika stranke.

LDS je stranka, ki je od osamosvojitve vodila pet vlad in bila na oblasti večino časa od osamosvojitve pa do leta 2004. Do danes je stranka praktično razpadla. Večina članov jo je zapustila, zašla je v velike dolgove in v zadnjih letih je bilo videti, da je dokončno utonila v pozabo. A Tone Anderlič, nekdanji poslanec in trenutni predsednik stranke, je napovedal, da bo LDS obrnila nov list. »Ambicija LDS je nastop na prihodnjih volitvah, pri čemer računamo na neopredeljeni del volivcev,« je Anderlič izjavil na srečanju članov stranke v soboto.

Napoved kongresa

Kot je izpostavil, so pobude za tokratno srečanje stranke prišle od njenih mlajših članov. Srečanje je po njegovih besedah namenjeno seznanitvi članstva s stanjem stranke ter tlakovanju poti do letošnjega aprilskega kongresa. Uvodno besedo je imel ekonomist Jože Mencinger, ki je govoril o vprašanjih upravljanja države ter o tem, kaj narediti z idejo univerzalnega temeljnega dohodka.

Na srečanju so predstavili tudi novo zasnovo stranke – takšno, ki bo po besedah Anderliča odražala sedanje potrebe LDS in omogočala njeno učinkovito delovanje v prihodnje. Dodal je, da osnovnih izhodišč stranke ne bodo spreminjali.

Bobo
Srečanje preostalih članov LDS je bilo slabo obiskano.

Novi obrazi

V LDS po Anderličevih navedbah računajo, da bodo spomladi oziroma aprila pripravili kongres, imenovali novo vodstvo z novimi obrazi in program nadgradili z novimi vrednotami. Sam se za še en predsedniški mandat v stranki ne bo potegoval. Omenil je, da se v kampanjo za predsednika republike ne bodo vtikali, a resno računajo na neopredeljeni del volilnega telesa ter na nastop na državnozborskih in lokalnih volitvah leta 2018. Med člani stranke ostajajo nekatera vidna imena, kot sta Jožef Školč in Aleš Gulič.