Zasilno že v torek

Zdravstveni dom dr. Adolfa Drolca nasprotoval koncesiji

Gabrijel Toplak
7. 1. 2017, 08.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

S programom otroškega in šolskega dispanzerja v tej občini bo naposled zagotovljen lažji in hitrejši dostop do pediatra za veliko večino tamkajšnjih staršev, tudi iz sosednjih občin.

STA
Šentiljski malčki in šoloobvezni otroci bodo imeli poslej prvič pediatra v svojem kraju.

Kar veliko staršev manjših in šoloobveznih otrok v občini Šentilj v Slovenskih goricah je v novo leto stopilo z nasmeškom. Vlada je Mojci Švab Zavratnik »prižgala« zeleno luč za odprtje pediatrične ambulante s koncesijo.

Vsaj zasilni pogoji

Prihodnji teden vpisovanje pacientov in opravljanje nujnih pregledov.

To je včeraj Švab Zavratnikova za Svet24 potrdila in dejala, da je vlada potrdila program za otroško in šolsko ambulanto. »Nemudoma, še pred prazniki, smo pristopili k ustreznim razgovorom in dorekli večino zadev,« je pojasnila in obljubila, da bodo v Šentilju v tem mesecu že imeli pediatra. »Ambulanta bo januarja zagotovo odprta. Imam zagotovilo, da sem od 1. januarja letos dejansko izvajalka te zdravstvene dejavnosti. Zdaj moram koristiti dopust. Prvič, ker še nimam podpisane pogodbe in ne vem natančno, kakšne klavzule so v njej, drugič pa zaradi nujnih gradbenih del v prostorih ambulante, ki jih prej nismo izvajali, saj nismo vedeli, ali je sploh smotrno ali ne,« je poudarila pediatrinja. Nadaljevala je, da lahko skoraj zagotovo zatrdi, da bodo že v torek v ambulanti obratovali vsaj v »zasilnih« razmerah ter začeli vpisovati paciente in opravljati nujne preglede.

Po besedah sogovornice je ena od največjih težav pridobitev telefonskega priključka, ki ga ni nemogoče urediti »z danes na jutri.« »To je postopek, ki traja, četudi so vsi priključki že v stavbi. Treba jih je le prenesti fizično in na novo zmontirati,« se čudi Švab Zavratnikova. Iz tajništva šentiljskega župana pa so v imenu direktorice občinske uprave Bogdane Pribevski sporočili, da je občina Šentilj pediatrinjo Švab Zavratnikovo podprla in ji koncesijo podelila že avgusta 2015.

Težave s podpisom

Napovedana selitev omenjene pediatrinje je v Zdravstvenem domu dr. Adolfa Drolca Maribor, spomnimo, povzročila nemalo nevšečnosti. Od šentiljske občine je dobila koncesijo, ne pa tudi plačanega programa Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS), zato veliko staršev njenih pacientov v času zapleta ni izbralo novega zdravnika (podpisovali so celo peticijo k podpori, op. p.). ZZZS ji ni želel podpisati pogodbe, češ da v tej regiji ne širijo mreže, saj imajo dovolj širok program glede na potrebe, četudi je sama že prej dala odpoved kot pediatrinja mariborskega zdravstvenega doma. Delo bi morala namreč začeti prvega oktobra lani.