Bolan kosmatinec

Med pogonom je pred seboj zagledal medveda

Janja Ambrožič/Dolenjski list
6. 1. 2017, 20.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Konec decembra, ko so bili člani Lovske družine Mirna Peč na lovu na jelenjad in divjega prašiča, se je pred enim od lovcev pojavil medved. Bilo je le vprašanje: bo žrtev kosmatinec ali človek.

LD Mirna Peč
Lovci ugotavljajo: Medvedov je veliko, odstrel pa je majhen.

»Lov smo imeli v Škratovici, to je predel Globodola, kjer je v neposredni bližini tudi pohodna pot na Frato,« je pojasnil starešina Lovske družine Mirna Peč Karol Zagorc.

Janja Ambrožič
Ko v snegu vidite sledi medveda, občutek ni preveč prijeten.

»Še dobro, da je bil naš lovec toliko zbran, da je znal reagirati, ko je medved napadel. Z razdalje dveh metrov ga je dvakrat ustrelil, k sreči ga je zadel že prvič,« je dodal.

Bolan je bil

Šlo je za samca, težkega več kot 200 kilogramov, ki je bil po oceni lovcev star več kot 10 let. »Po zobovju smo ocenili, da je bil bolan, imel je razmajane zobe, in verjetno je zaradi tega napadel. Menimo, da je ta isti medved nekaj mesecev prej na območju Lovske družine Dobrnič večkrat napadel ljudi,« je še pojasnil Zagorc.

Na območju, za katerega skrbijo mirnopeški lovci, zadnja desetletja ni bilo napadov medveda, čeprav opažajo, da se tam gibljejo trije ali štirje. »Zadnjega medveda smo tukaj odstrelili pred 22 leti, tisto je bilo po odločbi.«

O streljanju na medveda so mirnopeški lovci obvestili policijo in lovskega inšpektorja.

LD Mirna Peč
Več kot 200 kg je imel kosmatinec, ki je padel v Škratovici.

Gabrijel: majhen odstrel

Pozimi naj bi medvedi dremali. »Če je takšna zima, kot je tokratna, gredo tudi ven iz brloga. Če je vse normalno, ne bodo napadli, glede tega ste lahko brez skrbi,« miri Zagorc. 

»Medvedov je v naših gozdovih izredno veliko, odstrel pa dokaj majhen, ker je medved zavarovana vrsta in odstrel odreja država. Leta 2016 bi morali začeti odstrel 1. oktobra, pa so se neki varuhi narave pritožili na dokument in zdaj vse stoji,« je pojasnil Stane Gabrijel, tajnik novomeške zveze lovskih družin, ki je zelo izkušen lovec.

Tudi on je izpostavil, da je bil ustreljeni medved bolan in zaradi tega napadalen. »V Lovski družini Dobrnič je bilo kar nekaj napadov tega medveda na ljudi, in kolikor mi je znano, je njihov tajnik prijavil zadevo lovskemu inšpektorju ter Zavodu za gozdove Slovenije v Novem mestu za hitro posredovanje in odstranitev take živali, pa se ni, kolikor je meni znano, zgodilo nič. Vse se je menda ustavilo ali vsaj predolgo zadrževalo v Zavodu za gozdove RS,« je kritičen Gabrijel.

Janja Ambrožič
Znaka za območje medveda ne postavijo brez razloga.