Huda objestnost

Nekoga zelo moti cerkveno zvonjenje

pk
6. 1. 2017, 20.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Tik pred novim letom je neznanec popisal fasado sakralnega objekta v Kobaridu. Z vsebino grafita je opozoril na to, da noče zvonjenja. Njegovo dejanje mnogi obsojajo.

Občina Kobarid
Nad žaljivo vsebino grafita je bil marsikdo šokiran.

Zvonjenje skozi leta omejili
Robert Kavčič je povedal, da so v zadnjih letih že precej omejili čas zvonjenja v Kobaridu. V nočnem času, od 22. ure do 6. ure, zvon zazvoni samo ob polnih urah.  

Konec preteklega leta se je nekdo znesel nad fasado cerkve v mestnem jedru Kobarida. Nanjo je z obarvanim sprejem zapisal sporočilo, ki ga domačini razumejo kot protest proti zvonjenju. »Verjetno je avtor sporočila Kobaridec, saj je napisal, da noče zvonjenja. To pomeni, da živi v tu, verjetno blizu cerkve,« je vandalsko dejanje komentiral domačin Jurij, ki je dodal, da bi bilo bolj primerno, če bi neznanec svoj gnev izrazil kako drugače.

Spomnimo, da so pred dobrim tednom bovški policisti obravnavali poškodovanje tuje stvari; neznani storilec je z žaljivim grafitom popisal pročelje cerkve. Materialna škoda je bila ocenjena na okrog 200 evrov. Okoliščine navedenega kaznivega dejanja policija sicer še preiskuje ter bo glede na zbrana obvestila in druga ugotovljena dejstva podala kazensko ovadbo na novogoriško okrožno državno tožilstvo. 

Občina Kobarid
Grafit so s cerkvene fasade že odstranili.

Nesprejemljiva dejanja 

Pritožbe 
Župan Kobarida Robert Kavčič je poudaril, da če občane, kaj žuli, so jim njegova vrata vedno odprta. Ne želi, da se na probleme opozarja z grafiti ali na druge neprimerne načine.

Mnogi Kobaridci so si edini, da je težko uravnotežiti želje in pričakovanja med zagovorniki in nasprotniki zvonjenja, zato so strasti na ta račun, ne samo tu, marveč še v mnogih drugih krajih, precej razgrete. Zvonovi, ki imajo sicer vlogo signalizacije časa, molitve, počitka in bogoslužja, za nekatere namreč predstavljajo moteči hrup, drugim pa glasbo. Neznanec se je v Kobaridu o tem, kaj njemu pomeni zvonjenje, izrazil precej jasno. 

Na dogodek se je odzval tudi župan Kobarida Robert Kavčič, ki je svoje občane pozval, naj skupaj poskrbijo za to, da se kaj takega v prihodnje ne bo več dogajalo. Kavčič je še povedal, da je zanimivo to, da je grafit s podobno vsebino ob enakem času kot letos nekdo na cerkev v Kobaridu napisal že leta 2015. Dodal je, da tovrstna dejanja obsoja in da so nesprejemljiva. »Naprošam vse občane, da spoštujejo ter ne uničujejo kraja in lastnine,« so bile njegove sklepne misli.