Peticija

20 tisoč Slovencev zahteva popolno obdavčitev Cerkve

Žiga Kariž
9. 11. 2016, 20.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Avtorji peticije menijo, da so vse cerkvene dejavnosti pridobitne, Cerkev pa bi morala tudi zaradi svojega velikega bogastva plačevati davke.

STA
Cerkveno premoženje v Sloveniji so avtorji ocenili na 800 milijonov evrov.

Peticijo bo obravnavala Komisija za peticije ter za človekove pravice in enake možnosti v DZ.

Da za Cerkev v Sloveniji veljajo določeni davčni odpustki, gre nekaterim očitno zelo v nos. Na spletni strani pravapeticija.com se je namreč 12. oktobra začelo zbiranje podpisov za popolno obdavčitev Katoliške cerkve v Sloveniji. Peticijo so pripravili v Koaliciji za popolno ločitev cerkve od države. Kot so zapisali, zahtevajo, da država obdavči plačila za maše, pogrebe in druge verske storitve ter vse nepremičnine cerkvenih pravnih oseb, tudi zemljišča in gozdove. Zahtevajo tudi, da država sprejme takšno ureditev, da bo vsaka cerkvena pravna oseba dolžna posredovati pristojnemu državnemu organu obračun prihodkov, odhodkov ter dobiček. Ob tem naj bi država uvedla kontrolo finančno-gospodarskega poslovanja cerkvenih pravnih oseb.

Cerkvene dejavnosti so pridobitne

DZ
Peticijo je podpisala in delila na facebooku tudi poslanka Violeta Tomič.

V obrazložitvi so avtorji peticije zapisali, da menijo, da so v sferi Katoliške cerkve vse cerkvene dejavnosti pridobitne, saj so namenjene pridobivanju članov in sredstev za svoje delovanje. Zato se jim zdi pravično, da je vsa cerkvena dejavnost, vključno z vsemi nepremičninami, v celoti obdavčena, še posebej ker je Katoliška cerkev izjemno bogata in zmore davke z lahkoto plačevati. Ob tem navajajo, da naj bi imela Cerkev v Sloveniji 800 milijonov evrov premoženja.

Kršenje ustave

Trdijo, da je nedopustno, da Republika Slovenija še v 21. stoletju ne predpiše Cerkvi oziroma njenim osebam vseh davkov, kot so predpisani drugim fizičnim ali pravnim osebam. Menijo, da gre za očitno kršenje 14. člena ustave, ki govori o enakosti pred zakonom.

Zbrali 23.000 podpisov

Pod peticijo se je podpisalo že okoli 23 tisoč državljanov Slovenije, avtorji pa jo bodo v naslednjih dneh poslali v državni zbor. Da bi vlada na podlagi zbranih podpisov uvedla obdavčitev Cerkve, pa je malo verjetno. Pravica do peticije je sicer opredeljena v 45. členu ustave, ki pravi: »Vsak državljan ima pravico do vlaganja peticij in do drugih pobud splošnega pomena.«

Še več peticij

Zbiranje poteka že leto dni, Spletna peticija je bila prvič objavljena leta 2015, ko so zbrali nekaj manj kot 20.000 podpisov; zdaj se jim je v nekaj dneh pridružilo 3500 novih.

V državnem zboru so za reševanje peticij, pobud ali vlog državljank in državljanov ustanovili Komisijo za peticije ter za človekove pravice in enake možnosti. Ta prispele pobude pregleda in oceni, ali so primerne za nadaljnjo obravnavo. Glede na to, da je koalicija omenjeno peticijo že enkrat poslala v državni zbor, od koder pa ni bilo odziva, je težko pričakovati, da bo tokrat kaj drugače. Koalicija za popolno ločitev cerkve od države, katere pravni zastopnik je odvetnik Vlado Began, je pripravila tudi peticije za prepoved krsta dojenčkov ter peticijo za odpravo državnega financiranja cerkve.