Evropska unija

Verhofstadt kandidat za novega predsednika Evropskega parlamenta

B.K.
6. 1. 2017, 16.57
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Nekdanji belgijski premier in aktualni pogajalec z Veliko Britanijo je naznanil, da se bo potegoval za mesto predsednika Evropskega parlamenta, piše britanski časnik The Guardian.

Reuters
Guy Verhofstadt

»V teh nevarnih, turbulentnih časih, ko Evropi grozijo nacionalisti in populisti vseh vrst, potrebujemo vizionarje, graditelje mostov in iskalce kompromisov,« je dejal Guy Verhofstadt v videu na svoji facebook strani. »Želim biti eden izmed njih.«

Verhofstadt, vodja liberalne nadstrankarske skupine Liberalcev in demokratov (ALDE) v Evropskem parlamentu, je bil septembra imenovan za glavnega pogajalca EU glede britanskega izstopa iz zveze.

Evropski poslanci bodo predsednika volili 17 januarja, po odhodu dosedanjega predsednika, Nemca Martina Schulza, ki se bo iz Bruslja vrnil v domačo politiko. Novemu predsedniku Evropskega parlamenta bo mandat trajal do evro-parlamentarnih volitev leta 2019.

Veteran evropskega establišmenta in glasen evropski federalist, je decembra dejal, da bo parlament prekinil pogajanja z Veliko Britanijo, v kolikor mu ne bo dodeljena večja vloga.

Verhofstadt se bo za predsedniški stolček sicer spopadel z dvema Italijanoma. Antoniem Tajanijem iz vrst skupine Evropske ljudske stranke (EPP) in Giannijem Pittello iz vrst Socialistov in demokratov (S&D).