Trda pogajanja

Schulz poskuša rešiti sporazum Ceta

M.K./STA
22. 10. 2016, 12.14
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Predsednik Evropskega parlamenta Martin Schulz je danes po pogovorih s kanadsko ministrico za trgovino Chrystio Freeland in predsednikom valonske regionalne vlade Paulom Magnettom izrazil optimizem, da bo prihodnji teden prišlo do podpisa trgovinskega sporazuma s Kanado, čeprav valonska vlada še vedno ni pristala na njegov podpis.

Profimedia

Do podpisa sporazuma Ceta bi po prvotnem načrtu moralo priti v četrtek, a so pogovori vmes zastali, ker valonska vlada podpisu ni naklonjena. Martin Schulz zdaj po pogovorih s Chrystio Freeland in Paulom Magnettom meni, da bo po slavnostnega dogodka le prišlo.

Profimedia
Paul Magnett in Martin Schulz

"Zelo sem optimističen, da bomo lahko rešili težave, ki jih imamo znotraj EU," je dejal Schulz. Magnette je sicer dodal, da bo za to potrebno nekaj časa.

"Zelo upamo, tudi jaz zelo upam, da se bom lahko vrnila v nekaj dneh v Evropo z mojim premierjem Justinom Trudeaujem in bomo lahko, kot je bilo načrtovano, podpisali dogovor z Evropo 27. oktobra," je povedala Freelandova.

Belgijska regija Valonija nasprotuje Ceti in ne želi podeliti soglasja zvezni vladi, ki ga potrebuje, da bi lahko podpisala sporazum. Valonska vlada je v četrtek zavrnila najnovejši kompromisni predlog glede Cete kot nezadostnega.