V proceduri

Prost 2. januar prinaša prihranek v javni upravi

G.G./STA
30. 11. 2016, 16.56
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Včeraj je poslanska skupina SMC predlagala, naj bo 2. januar ponovno dela prost dan, že danes pa je v parlamentarno proceduro vložila spremembo zakona o praznikih in dela prostih dnevih.

Profimedia
Kdo se brani dodatnega prostega dneva?

Po mnenju premierja Mira Cerarja je predlog pokazatelj izboljšanja razmer, ni pa to ključno. Bistveno se mu zdi, da se zmanjšala brezposelnost in da "smo", kot pravi, v zadnjih dveh letih zaposlili 50.000 mladih.

Drugi januar je dan, ki so ga ljudje tradicionalno imeli zase, tradicionalno je bil dela prost dan, je še spomnil premier. Dodal je, da je odločitev za ta predlog dozorevala dlje časa, preverjali so jo tudi z ministrstvom za gospodarski razvoj in tehnologijo ter s finančnim ministrstvom. "Če jo želimo uveljaviti že to novo leto, jo je treba sprejeti sedaj," je povedal Cerar in dodal, da izračuni kažejo, da bo sicer prišlo do določenega izpada, a na drugi strani do prihrankov pri javni upravi in celo do dobička s turizmom.

Vrnitev prostega dneva predlagali že v Združeni levici

Spomnimo: marca lani so v Združeni levici predlagali, da bi bil 2. januar vnovič dela prost dan, vendar poslanci niso podprli predloga. Mimogrede, podpore mu niso izkazali tudi v SMC.

2. januar je bil kot dela prost dan ukinjen leta 2012 z zakonom za uravnoteženje javnih financ.