Odpoklic

Nevarna za nosečnice: umikajo bakala, krive bakterije

T.L.
30. 11. 2016, 15.23
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Listeria monocytogenes je patogena bakterija, ki povzroča listeriozo.

Profimedia
Bakalar pripravljajo iz polenovke.

Zaradi prisotnosti bakterije Listeria monocytogenes v številu nižjem od predpisane mejne vrednosti Ribarnica Cerkvenik s trgovskih polic preventivno umika bakalar, opozarja na spletnis trani Zveza potrošnikov Slovenije (ZPS). 

Rezultat analize vzorca odvzetega v prometu je pokazal na prisotnost bakterije Listeria monocytogenes v številu nižjem od predpisane mejne vrednosti. Ker živilu še ni pretekel rok uporabe in je še v prometu, ni zagotovil, da zaradi rasti omenjene bakterije mejna vrednost do konca roka uporabe živila ne bo presežena.

Podatki o živilu
Živilo: Bakala
Proizvajalec: Ribarnica Cerkvenik d.o.o., Kozina
Prodajalec: različna prodajna mesta
Datum uporabe: 30.11.2016
Lot: 16128
Pakiranje: Plastična embalaža, gramature 100g,150g, 200g,1000g

ZPS svtuje potrošnikom svetuje, da živila, če ga imajo doma, ne zaužijejo. Lahko ga vrnejo v trgovino, kjer je bil kupljen in dobili bodo povrnjeno kupnino. 

Listeria monocytogenes je patogena bakterija, ki povzroča listeriozo. Obolevajo predvsem ljudje z zmanjšano imunsko odpornostjo. Posebej nevarna je za nosečnice, saj lahko povzroči listeriozo novorojencev, meningoencefalitis (vnetje možganov in možganskih ovojnic) in je lahko vzrok za mrtvorojenost. Bakterija lahko povzroča tudi lokalne okužbe ali pa bakteriemijo in sepso. Okužba s hrano, ki je kontaminirana z Listerio monocytogenes, lahko povzroči akutno vnetje črevesja.

Inkubacija (čas od okužba do pojava zdravstvenih težav) traja od 11 do 70 dni, v povprečju pa 31 dni. Okužba je možna s kontaminirano hrano, zlasti nezadostno toplotno obdelanimi mesnimi, ribjimi in mlečnimi izdelki.