V stiku s skrajneži

Izgnali domnevna islamista iz Kosova in Pakistana

J.P./STA
30. 11. 2016, 15.48
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Italija je iz varnostnih razlogov v domovino izgnala državljana Kosova in Pakistana, ki sta osumljena povezav z islamskim terorizmom, je danes sporočilo italijansko notranje ministrstvo.

Profimedia
Angelino Alfano

26-letnega državljana Kosova, ki je živel v bližini Brescie na severu Italije, so zaradi obtožb, povezanih s terorizmom, aretirali v začetku novembra. Dva tedna po aretaciji ga je sodnik izpustil na prostost.

Italija je sicer po terorističnem napadu na francoski satirični časnik Charlie Hebdo januarja lani sprejela zakonodajo, ki omogoča hiter izgon ljudi, osumljenih terorizma. V okviru tega ukrepa so izgnali že 127 ljudi.

Po besedah italijanskega notranjega ministra Angelina Alfana je bil 26-letnik v stiku z Maročanom, ki je leta 2013 zapustil Italijo in se pridružil silam skrajne skupine Islamska država v Siriji. Stike je imel tudi z dvema islamistoma, ki sta bila iz Italije izgnana že pred tem, na družbenem omrežju Facebook pa je objavljal džihadistično propagando, je še dejal minister.

Drugi osumljenec je 42-letni privrženec sunitskega muslimanskega gibanja Tabligi Džamat. Pakistanec se je hitro radikaliziral pod vodstvom njegovega sodržavljana, ki je bil izgnan lani.

Policija in obveščevalci so odkrili, da je bil v stiku s skrajnimi islamskimi skupinami v Pakistanu in "posamezniki, ki so podpirali teroristične organizacije, ki delujejo v Afganistanu", je dodal Alfano.