Koalicija spet na preizkušnji

Erjavcu je jasno, kdaj gremo na volitve

G.G./STA
30. 11. 2016, 16.25
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Premier Miro Cerar je poudaril, da je zdravstvena reforma pred vsakim političnim kupčkanjem in zato od nje ne bodo odstopali.

STA
Cerar in Erjavec

Koalicijska partnerja DeSUS in SD, ki nasprotujeta sporazumu s Fidesom, se bosta po njegovih besedah morala pač odločiti, ali bosta šla s SMC po poti modernizacije zdravstva, ali pa se želita vračati v stare čase.

Predsednik DeSUS Karl Erjavec je hitro odgovoril. V DeSUS ne bomo podprli parafiranega sporazuma s Fidesom, svari prvi mož »upokojencev«. Sporazum po Erjavčevih navedbah daje še več zdravnikom, "ki sicer sodijo v družbeno skupino prebivalstva, ki ima sorazmeren visok standard". Obenem pa morajo ostali v javnem sektorju in zlasti upokojenci še naprej varčevati, je navedel Erjavec in dodal, da to zanj ni nobena modernizacija zdravstva, temveč farsa.

Ker je pričakovati, da bodo ministri SMC sporazum s Fidesom v četrtek podprli, bodo očitno preglasovali SD in DeSUS. A ura resnice za Cerarja bo po Erjavčevem mnenju glasovanje v DZ.

Zaradi sporazuma s Fidesom so namreč zastala pogajanja z drugimi sindikati javnega sektorja. Če dogovora s sindikati ne bodo dosegli, je vlada napovedala enostranske ukrepe. Cerar danes ni odgovoril na vprašanje, ali bo na sprejetje morebiti vloženega interventnega zakona v DZ vezal zaupnico. To možnost je namreč neuradno slišati.

Erjavec pa pričakuje, da bo Cerar to storil in takrat bo po njegovem mnenju jasno, da gredo na predčasne volitve.

Edina prava pot

"V SMC gremo naprej in verjamem, da je to edina prava pot," je poudaril predsednik vlade. V koaliciji je namreč napeto pred četrtkovim odločanjem vlade glede sporazuma z zdravniškim sindikatom Fides. Kdor želi te dni zaustavili nadaljnji sveženj reformnih zakonov, si ne želi reforme, je ocenil Cerar, ki pa verjame, da bodo v koaliciji našli skupni jezik in stopili skupaj naprej.

Ob tem je spomnil še na druge sindikate javnega sektorja, s katerimi so pogajanja zaradi sporazuma s Fidesom zastala, ter poudaril, da vlada z njimi ostaja v dialogu. Po njegovem prepričanju bodo v nadaljnjih pogajanjih tudi zbližali stališča.

Na vprašanje, ali lahko vlada pade zaradi nestrinjanja okoli sporazuma, danes Cerar, kot je dejal, ne želi odgovarjati.