Bravo, Kungota!

Družini Dreisibner na pomoč vsa občina

sr
19. 10. 2016, 21.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Družina Dreisibner iz Špičnika je nedavno zaradi požara ostala brez strehe nad glavo. Z dvema šoloobveznima otrokoma so se zatekli k sorodnikom, ljudje v občini Zgornja Kungota pa so se hitro lotili akcije, s katero bo družina morda že božične praznike dočakala v novem domu.

arhiv društva
Družina Dreisibner se je z dvema šoloobveznima otrokoma zatekla k sorodnikom.

Nesreča se je dotaknila tudi obrtnikov z območja Maribora in Ptuja.

Nesrečni dogodek, do katerega je po ugotovitvah policije najverjetneje prišlo zaradi pregretja dimnika ali napake na električni napeljavi, se je dotaknil tudi obrtnikov z območja Maribora in Ptuja, ki so se prek tamkajšnjih območnih obrtnih zbornic in v sodelovanju z Nadškofijsko karitas Maribor ter območnima službama Rdečega križa in centra za socialno delo združili v dobrodelni akciji.

Začetek že v ponedeljek

Medtem je pogorišče povsem očiščeno, ostanki zgorele hiše so odstranjeni, svoje pa je brezplačno prispeval projektant, ki je že zarisal načrt hiše. Ta predvideva postavitev montažne hiše, velike 126 kvadratnih metrov, v kateri bosta bivalni prostor v dveh etažah in klet. Obrtniki načrtujejo začetek gradbenih del že v ponedeljek, pri čemer bo najprej treba opraviti izkop za postavitev temeljev, nato pa bodo začeli vlivati beton. Doslej so se odzvali številni donatorji, ki bodo prispevali gradbeni material, torej opeko, ostrešje, železne konstrukcije, montažne plošče, ki bodo služile namesto zidakov.

Ponekod se še zatika

Lahko jim pomagate

Pri nadškofijski karitas so odprli transakcijski račun, prek katerega zbirajo sredstva za pomoč družini.

Nadškofijska karitas Maribor Strossmayerjeva 15

2000 Maribor

TRR: SI56 2410 0888 8888 889

Referenca: SI00 291434 Namen: Pomoč družini Dreisibner ob požaru

Za prevoz materiala sta se že javila dva avtoprevoznika, pri mariborski obrtni zbornici pa bodo svoje prispevali z znanjem slikopleskarjev, električarjev in inštalaterjev. Trenutno se zatika le pri zidarskem mojstru, ki bi bdel nad projektom, zato pobudniki akcije še vedno pozivajo zidarje, ki imajo znanje o gradnji hiše, da se jim pridružijo. Prav tako bo v prvi fazi potreben gradbeni material, torej apno in cement za mešanje betona.

Pomoč z vseh strani

Kot so še poudarili pobudniki dobrodelne akcije, tudi s pridobivanjem gradbenega dovoljenja za zdaj ni težav, še pred tem pa bo kungoška občina kot koordinator projekta zaprosila za uporabno dovoljenje, da lahko gradnjo začnejo čim prej. V projekt se je vključila tudi tamkajšnja območna služba centra za socialno delo, ki je ponudila pomoč v obliki družbenokoristnega dela. Prostovoljce bosta v koordinirani akciji skušala zagotoviti tudi Rdeči križ in Karitas, ob tem pa bodo potrebna še finančna sredstva. Del teh je že obljubilo podjetje ACE Metalna, v katerem je zaposlen Miro Dreisibner. Denar so začeli zbirati tudi pri Karitasu, kjer so odprli transakcijski račun.