Kip svetnice

Matere Tereze nočejo sredi Postojne

M.K./STA
19. 10. 2016, 20.46
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Svetniki občinskega sveta v Postojni niso podprli postavitve bronastega kipa matere Tereze v centru svojega mesta.

STA
Igor Marentič, župan občine Postojna

Osem svetnikov je glasovalo za postavitev, osem pa jih je bilo proti, kar pomeni, da kip sredi Postojne ne bo stal. Donator Besim Hajdari ga sedaj lahko postavi na kakšno drugo, zasebno lokacijo.

"Občinski svet se je pač tako odločil, vendar to še ne pomeni, da nismo odprti za nadaljnje dogovore," je po seji povedal postojnski župan Igor Marentič.

Pobudnik za postavitev kipa je bil postojnski svetnik Marjan Nagode (SMC), donator pa Besim Hajdari. Ker se je občinski svet danes odločal o tem, ali naj sprejme donacijo ali ne, je bilo odločanje o lokaciji njegove postavitve v nadaljevanju razprave brezpredmetno.

Wikipedija
Ustanovila je nov red Misijonark ljubezni.

Proti postavitvi kipa v starem mestnem jedru Postojne je bila tudi postojnska enota Zavoda za varstvo kulturne dediščine, je razvidno iz gradiva za sejo občinskega sveta. Med razlogi za zavrnitev postavitve kipa matere Tereze so predvsem neustrezna lokacija in to, da kip nima kakšne večje umetniške vrednosti, ki "bi vrednost dediščine v prostoru zmanjšala, kar je v nasprotju z varstvenim režimom".

Svetniki so sicer danes brez obširnejše razprave potrdili vse ostale predlagane sklepe. Med njimi je tudi investicijski program celovite energetske sanacije javnih objektov v lasti občine Postojna po modelu energetskega pogodbeništva, investicijski program za prenovo in upravljanje omrežja javne razsvetljave v občini ter odlok o javno-zasebnem partnerstvu za izvajanje energetskega pogodbeništva v objektih in infrastrukturi občine Postojna.

Prav tako so se svetniki strinjali s predlogom rebalansa letošnjega občinskega proračuna, ki predvideva za 21,8 milijona evrov prihodkov in dobrih 21,7 milijona evrov odhodkov. V drugi polovici proračunskega leta je zaradi investicij prišlo do nekaterih sprememb, zato je bil potreben tudi rebalans.