Priznal krivdo

Štiri leta zapora za pridelavo in preprodajo konoplje in olja

M.K./STA
19. 10. 2016, 18.22
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Prvoobtoženi 17-članske skupine, ki naj bi se ukvarjala s pridelavo in preprodajo konoplje, in so jo kranjski kriminalisti razkrili pred enim letom, je obtožen na štiriletno zaporno kazen in plačilo 44.700 evrov.

STA
Martin Bohnec je povedal, da se je s kaznivimi dejanji ukvarjal prav zato, da je lahko preživel družino in odplačal dolgove.

Martin Bohnec je bil prvoobtoženi 17-članske skupine, ki je letošnjo pomlad stopila pred kranjsko okrožno sodnico Mileno Turuk. Vrsta obtoženih je že tedaj priznala krivdo, medtem ko naj bi se za deveterico septembra začelo sojenje, vendar je bilo to zamaknjeno zaradi čakanja na odločitev višjega sodišča glede predlagane izločitve nekaterih dokazov.

"Ali pričakujete, da bom lahko tak znesek plačal na legalen način," je Bohnec vprašal sodnico po izrečeni kazni, na katero se lahko še pritoži.

Pred začetkom sojenja je Bohnec s tožilstvom sklenil sporazum o priznanju krivde. Bohnec je tako priznal, da je daljše časovno obdobje v večjih količinah proizvajal in prodajal prepovedano drogo konopljo ter hašiševo olje. Dogovorjena je bila štiriletna zaporna kazen, ki jo je potrdila tudi sodnica.

Ob sklenitvi sporazuma o višini kazni je tožilstvo upoštevalo mnenje izvedenca psihološke stroke, da je obtoženi močno motiviran za spremembo življenja. Ima namreč jasne cilje za prihodnost, da želi živeti drugače in brez izvrševanja kaznivih dejanj. Kljub temu je sodišče na predlog tožilstva Bohnecu do pravnomočnosti izrečene kazni podaljšalo pripor iz ponovitvene dejavnosti.

Bohneca je pri izreku kazni sicer najbolj prizadela izrečena povrnitev premoženjske koristi, ki naj bi jo pridobil s kaznivimi dejanji. Sodišče jo je ocenilo na 47.700 evrov, pri čemer je bilo Bohnecu 3000 evrov zaseženih že v preiskavi.

Kot je opozoril Bohnec, se je s kaznivimi dejanji ukvarjal prav zato, da je lahko preživel družino in odplačal dolgove, takšna kazen pa bi ga lahko znova pahnila v kriminal. Kot je opozoril, so njegovi otroci že sedaj na robu preživetja.