Umetna fotosinteza

Po (ne)sreči do pomembnega odkritja na področju podnebnih sprememb

S.R.
19. 10. 2016, 18.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Znanstveniki iz nacionalnega laboratorija Oak Ridge v zvezni državi Tennessee so odkrili kemično reakcijo za pretvorbo ogljikovega dioksida v etanol, s čimer so potencialno iznašli novo tehnologijo, s katero bi lahko iz ozračja odstranjevali CO2 in znatno prispevali k preprečevanju podnebnih sprememb.

Profimedia
Znanost še vedno išče rešitev za boljše uravnavanje količine ogljikovega dioksida v ozračju.

Cilj raziskovalcev, ki so svoje ugotovitve objavili v reviji ChemistrySelect, je bil odkriti vrsto kemičnih reakcij, s katerimi bi lahko ogljikov dioksid pretvorili v uporabno gorivo, to pa jim je na presenečenje vseh uspelo že v prvem koraku zapletenega postopka. Z reakcijo so CO2 prevorili v etanol, ki ga je mogoče uporabljati za pogon generatorjev in vozil.

Tehnologija vključuje kombinacijo bakra in ogljika v obliki nanokonic, ki so nameščene na silicijevi površini. Nanotehnologija omogoča zelo natančno reakcijo s prisotnostjo majhnega števila onesnaževalcev. »Z uporabo običajnih materialov, razporeditev katerih je temeljila na nanotehnologiji, smo odkrili način za omejitev stranskih reakcij in na koncu dobili točno to, kar smo iskali,« je dejal eden od avtorjev raziskave Adam Rondinone.

Strokovnjaki že načrtujejo nadaljnje raziskave, da bi učinkovitost postopka še izboljšali. Ob morebitnem uspehu pa bi ta tehnologija v prihodnosti omogočila obsežno zajemanje in shranjevanje ogljikovega dioksida. 

Ta postopek ima v primerjavi z drugimi metodami za pretvorbo ogljikovega dioksida v gorivo številne prednosti. Pri kemični reakciji se uporabljajo običajni materiali, kot sta baker in ogljik, CO2 pa se pretvori v etanol, ki se v veliki meri že uporablja kot gorivo. Najpomembneje je morda to, da reakcija poteka pri sobni temperaturi, zaradi česar jo je z relativno majhno porabo energije mogoče preprosto nadzorovati. Zato bi lahko ta postopek pretvorbe uporabljali kot način začasnega shranjevanja energije v obliki etanola, s čimer bi omejili nihanja v energetskih omrežjih, ki se napajajo iz obnovljivih virov.

Odziv strokovne javnosti

Stvari pa seveda niso tako preproste. V odzivih na to objavo so nekateri strokovnjaki že opozorili na določene težave v zvezi z ekonomsko upravičenostjo tovrstnega nanostrukturiranega katalizatorja. Največja med njimi naj bi bila visoka prenapetost, potrebna za sprožitev te reakcije, na kar v zaključku članka opozarjajo tudi sami avtorji. Druga težava je premajhno poznavanje dejanskega mehanizma pretvorbe v etanol. Na splošno pa obstaja soglasje, da je to dober korak v smeri razvoja na področju umetne fotosinteze.