Za žejne popotnike

Iz vodnjaka bo teklo vino

S.R.
19. 10. 2016, 17.25
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Prejšnji teden je v pokrajini Abruzzo v osrednji Italiji začel delovati prvi vodnjak, iz katerega teče rdeče vino.

Facebook
Lokalno pridelano vino bo v vodnjaku na voljo 24 ur na dan.

Mesto leži na priljubljeni romarski poti Cammino di San Tommaso. Na pot iz Rima v mesto Ortona, kjer stoji katedrala s posmrtnimi ostanki Jezusovega učenca Tomaža, se vsako leto odpravi na tisoče romarjev in turistov.

Vodnjak je skupni projekt vinograda Dora Sarchese in neprofitne organizacije, odgovorne za vzdrževanje in promocijo te romarske poti. 

Facebook
Prvi pravi »vinski vodnjak«.

Na Facebook strani vinograda Dora Sarchese so poudarili, da vodnjak ni namenjen »pijancem« in »razgrajačem« ter da ne gre za promocijsko potezo. K izgradnji jih je spodbudil podoben vodnjak, ki so ga pred nekaj leti namestili na španski romarski poti Camino de Santiago.

Vodnjak v Ortoni sicer ni prvi vodnjak v Italiji, iz katerega si je mogoče natočiti kozarec vina, vendar ga njegovi stvaritelji opisujejo kot prvi pravi »vinski vodnjak«, saj bo vino dostopno 24 ur na dan vse dni v tednu. Iz drugih podobnih vodnjakov v Italiji vino priteče le ob posebnih priložnostih, kot so lokalni festivali. Eden najbolj znanih stoji v mestu Marino južno od Rima, kjer na letnem festivalu grozdja iz vodnjaka za eno uro namesto vode priteče belo vino. Leta 2008 je vino zaradi tehnične napake – ali pa je bil to morda čudež? – namesto v vodnjak priteklo v lokalne domove.

Facebook