Stanovalce "rešil" dim

FOTO: Družini Kraut ogenj vzel dom

Gabrijel Toplak
7. 10. 2016, 20.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Družina z dvema šoloobveznima otrokoma in babico je spala, ko je začelo goreti ostrejše. Pravočasno so se rešili sami, a so lastnikovo ženo odpeljali v bolnišnico.

arhiv društva
Kljub hitremu posredovanju treh tamkajšnjih prostovoljnih gasilskih društev zaradi hitrega širjenja požara hiše Krautovih v Špičniku ni bilo mogoče rešiti.

Družina Kraut iz naselja Špičnik v občini Kungota bo minulo noč želela čim prej pozabiti, saj so jim ognjeni zublji zajeli stanovanjsko hišo, v kateri sta bila poleg staršev tudi dva šoloobvezna otroka, in jo kljub posredovanju gasilcev popolnoma uničili.

Leseni podi in stropi

arhiv društva
Z ognjenimi zublji so se v noči na četrtek »bojevali« gasilci PGD Zgornja Kungota, Spodnja Kungota in Pernica, ki jim je požar sicer uspelo ukrotiti.

Kot je povedal predsednik Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Zgornja Kungota Edvard Urbancl, so gasilci prejeli poziv ob 2.27, v intervenciji pa so posredovali gasilci PGD Zgornja Kungota, Spodnja Kungota in Pernica, ki so požar pogasili. »Ob našem prihodu na kraj dogodka je bil požar na ostrešju hiše že popolnoma razvit, gorelo je celotno ostrešje, zato smo nemudoma začeli gasiti in reševati premične predmete, ki so še bili v stanovanju. Šlo je za nekoliko starejšo hišo, ki je imela v notranjosti še lesene pode in strope, kar je dodatno prispevalo k temu, da se je požar hitreje širil. Ogenj smo pogasili, a hiša je uničena,« je pojasnil Ubrancl.

Vdihovala vroč zrak

Stanovalci so se k sreči pravočasno umaknili iz hiše, vseeno pa so reševalci Nujne medicinske pomoči Maribor 39-letno soprogo 52-letnega lastnika stanovanjske hiše zaradi suma zastrupitve z ogljikovim monoksidom preventivno prepeljali v Univerzitetni klinični center Maribor. Po poročanju policistov naj bi jo po oskrbi odpustili domov.

arhiv društva
Pri gašenju hiše, ki je v notranjosti še imela lesene pode in strope, so uporabili tudi gradbene stroje.

Začasno k sorodnikom

Družina Kraut z mlajšima otrokoma, starima osem in devet let, je v hiši živela z babico, prebudil pa naj bi jih vonj po dimu, saj je ogenj v tistem času že zajel ostrešje. Hiši zdaj ne preostane drugega kot rušenje, zato naj bi se družina začasno preselila k sorodnikom.

Napaka na električni napeljavi

Na kraju požara so bili tudi mariborski policisti, ki so opravili ogled in tujo krivdo za požar izključili, je v sporočilu za javnost zapisal predstavnik za odnose z javnostmi Policijske uprave Maribor Miran Šadl. »Požar je lahko povzročilo pregretje dimnika oziroma napaka na električni napeljavi, saj je električna omarica nameščena na isti steni kot dimnik. Policisti bodo svoje ugotovitve s poročilom predstavili pristojnemu tožilstvu,« je poudaril Šadl in dodal, da je v požaru nastalo do 40.000 evrov materialne škode.

arhiv društva
Ob prihodu prostovoljnih gasilcev na kraj dogodka je bil požar na ostrešju hiše že popolnoma razvit, gorelo je celotno ostrešje, vse je bilo v dimu.