Energijske nalepke

Obtožbe: Slovenija ovirala jasnejše označevanje izdelkov

T.L./STA
7. 10. 2016, 19.47
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Pri evropski potrošniški organizaciji kritični do Slovenije glede energijskih nalepk. Slovenska stran obtožbe zanika.

Profimedia
Slovenija naj bi tudi skušala zamakniti uvedbo potrošnikom bolj razumljivih energijskih nalepk do leta 2023.

Pri evropski potrošniški organizaciji (Beuc) opozarjajo, da skuša Slovenija skupaj s še nekaterimi državami članicami EU ovirati uvedbo novih evropskih pravil glede energijskega označevanja izdelkov. Te države naj bi med drugim tudi skušale zamakniti uvedbo potrošnikom bolj razumljivih energijskih nalepk do leta 2023. Slovenska stran to zanika.

Iz dokumenta, ki ga je pridobil Beuc, naj bi bilo razvidno, da Slovenija ob Italiji, Španiji, Poljski in Češki ovira uvedbo jasnejšega energijskega označevanja izdelkov ter uvedbo že sprejete in potrošnikom bolj jasne energijske nalepke.

Enostavnejše nalepke bi zamaknili

S predlogi za dodatne raziskave in za prehodno obdobje skušajo te države uveljavitev enostavne in potrošnikom razumljive energijske nalepke zamakniti do leta 2023, so zapisali v sporočilu organizacije s sedežem v Bruslju.

Omenjene države skušajo preprečiti uvedbo novega označevanja, saj bi lahko številni izdelki, ki imajo zdaj oceno A, ob uvedbi novega označevanja bili označeni z G, so opozorili danes tudi pri Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS), ki je članica Beuc.

Na ZPS odločno nasprotujejo ravnanju Slovenije, ki bi omogočilo nadaljnje zavajanje potrošnikov glede dejanske energijske učinkovitosti gospodinjskih aparatov. Slovensko vlado pri tem pozivajo, da podpre načrtovane spremembe in čim hitrejšo uvedbo prenovljene energijske nalepke.

Ministrstvo očitano zanika

Na ministrstvu za infrastrukturo so navedbe potrošniških organizacij zanikali z besedami, da Slovenija ničesar ne ovira. Pojasnili so le, da je direktiva o energijskih nalepkah v fazi spreminjanja v uredbo, kar pomeni, da bo neposredno veljavna v vseh državah članicah. S to spremembo se uveljavlja tudi enotna sedemstopenjska energijska lestvica od A do G.

S spremembo predpisa se tudi vzpostavlja elektronska baza vseh proizvodov, s katero bodo potrošniki na lahek način prišli do informacije, kateri so trenutno najučinkovitejši proizvodi na tržišču v določeni skupini izdelkov, so zapisali.

O predlogu glede novih pravil za energijsko označevanje bodo na srečanju v Bruslju v torek govorili predstavniki Evropskega parlamenta in slovaškega predsedstva EU, ki je tudi prejelo mandat držav članic za pogajanja s parlamentom.

Evropski parlament je julija v prvi obravnavi predloga uredbe o označevanju energijske učinkovitosti v svojem stališču poudaril, da bi bilo treba za gospodinjske aparate zaradi hitrega tehnološkega napredka prenoviti standardno lestvico od A do G.

Večina izdelkov na trgu namreč izpolnjuje merila iz leta 2010 za uvrstitev v najvišji razred, zato se jim za označevanje dodajajo plusi (A +, A ++, A +++), s strožjimi zahtevami pa bi proizvajalce spodbudili, da energijsko učinkovitost še izboljšajo. Evropski poslanci so stališče pred pogajanji s Svetom EU potrdili z veliko večino glasov.