Najmanj 840 mrtvih

VIDEO: Orkan je opustošil Haiti in nadaljuje pot uničenja

T.L./STA
7. 10. 2016, 17.58
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Orkan Matthew pot nadaljujej ob obalah ZDA. Na svetovnem spletu pretresljivi posnetki kažejo surovo moč orkana, ki se še ne umirja.

Profimedia
Prizori s Floride.

Orkan Matthew je na Haitiju, najrevnejši državi na ameriški celini, po najnovejših podatkih zahteval več kot 840 življenj, več deset tisoč ljudi je ostalo brez domov, letina pa je uničena, poroča Reuters, ki navaja podatke služb za civilno zaščito in lokalnih oblasti tudi iz delov države, ki so bili doslej odrezani od sveta.V zadnjih urah se je število smrtnih žrtev podvojilo, žal pa tudi to še ni končna številka. 

Profimedia
Uničenje, ki ga je povzročil orkan.

Orkan je povzročil ogromno škode. Podrti so številni mostovi, reke so prestopile bregove. Urad ZN za koordinacijo humanitarnih zadev je sporočil, da pomoč potrebuje okoli 350.000 ljudi. Orkan je na Haitiju za seboj pustil kaos, tudi številne ranjene in uničena poslopja, pa tudi pretrgane prometne povezave.

Profimedia
Orkan Matthew na Haitiju terjal najmanj 400 življenj.

Kako do pomoči

Carlos Veloso iz Svetovnega programa hrane(World Food Programme) je za britanski BBC dejal, da lahko do močno prizadetih območjih hrano dostavijo le po morju, druge poti so onemogočene. "Ob obali se nahaja veliko manjših vasi ... zelo težko jih bo doseči po cestah.

Zaradi orkana so na Haitiju za nedoločen čas preložili nedeljske predsedniške volitve. Te namreč potekajo tudi v šolah in cerkvah, ki pa jih sedaj uporabljajo kot zavetišča. ZDA so proti Haitiju poslale približno tisoč vojakov in obljubile začetno pomoč v višini 1,5 milijona dolarjev. 

Haiti je pogosto žrtev naravnih katastrofa, saj se nahaja na poti orkanov, januarja 2010 pa ga je prizadel uničujoč potres, ki je uničil večji del prestolnice in za seboj pustil več kot 250.000 mrtvih.

Profimedia
Prizori s Floride.

Bo izgubil na moči?

Orkan Matthew, ki je v četrtek prispel do Floride, so danes sicer prekategorizirali v neurje tretje stopnje. Po napovedih meteorologov naj bi se njegova moč v naslednjih 48 urah še nekoliko zmanjšala.

V ZDA so predstavniki oblasti od predsednika ZDA navzdol ponavljali pozive prebivalstvu obalnih območij Floride, Georgie in Južne Karoline naj upoštevajo ukaze o evakuaciji, čeprav se najhujše napovedi okrog orkana Matthew še niso uresničile. Orkan tretje kategorije s hitrostjo vetrov do 190 kilometrov na uro ostaja stran od obale.

Pomika se ob obali Floride navzgor proti Georgiji in Južni Karolini s hitrostjo okrog 20 kilometrov na uro v smeri severozahod.

Zvečer naj bi se obrnil proti severu in potem naprej proti vzhodu, kjer naj bi izgubil moč in postal tropska nevihta. Nato pa meteorologom še ni jasno, ali bo dal mir ali pa se bo obrnil nazaj proti jugu in zahodu ter zalival Florido še do sredine prihodnjega tedna.

Z obalnih območij je doslej pobegnilo več kot dva milijona ljudi, največ iz osrednjega in severnega dela Floride. Na severu pri Jacksonvillu pričakujejo do tri metra visoke poplavne valove iz Atlantika in veliko dežja. Matthew je že oplazil okolico Orlanda oziroma vesoljski center Cape Canaveral.

Na Floridi je izklopil elektriko za okrog 800.000 odjemalcev, guverner države Rick Scott pa napoveduje, da bo številka narasla tja do 2,5 milijona. Z obalnih območij Georgie se je umaknilo 500.000 ljudi, v Južni Karolini pa 300.000. Pred valovi in dežjem sedaj opozarja tudi guverner Severne Karoline Pat McCrory.

Nasa je sporočila, da je neurje povzročilo škodo na strehi vesoljskega centra Kennedy Space Center na Cape Canaveralu, medtem ko močni vetrov že povzročajo kaos v Jacksonvillu.