Slovenija

Trg Evrope ne sme biti parkirišče

pk
3. 8. 2016, 17.40
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Na Trg Evrope, ki predstavlja povezavo Italije in Slovenije, si Mestna občina Nova Gorica prizadeva vpeljati vsebine, saj ne želi, da je območje z močno sporočilno vrednostjo le parkirišče.

sta
Če ne bi bilo cvetličnih korit, bi bil trg, ki ima v sredini mozaik, pravzaprav neke vrste krožišče, ki bi ga vozniki gotovo uporabljali.

Leta 2004, ko je Slovenija vstopila v Evropsko unijo in so fizične meje padle, je trg med obema Goricama, ki je prej razdruževal z visoko železno ograjo, postal čezmejno stičišče. Mestni upravi občin Gorica in Nova Gorica sta se namreč odločili, da bosta vstop Slovenije v Evropsko unijo obeležili na prav poseben način, ne z običajnim obeležjem ali spomenikom, temveč z novim skupnim mestnim trgom pred železniško postajo.

pk
Če so parkirna mesta pred železniško postajo zasedena, vozniki svoje jeklene konjičke parkirajo kar na Trgu Evrope.

Proč s pločevino

STA
Aleksandra Torbica z Mestne občine Nova Gorica pove, da je na Trgu Evrope v načrtu vzpostavitev kolesarske in pešpoti.

Prostor pred novogoriško železniško postajo je tako postal kraj najbolj tesnega urbanega stika med obema mestoma, ki pa do zdaj nikoli ni zares zaživel. Zadnja leta je Trg Evrope sicer turistično zanimiva točka, a z nekaj velikimi minusi. Turisti, ki jih pot zanese tja, namreč najprej opazijo, da sta obe Gorici še vedno ločeni, in to s cvetličnimi koriti, torej prostega pretoka tu še vedno ni, ter da je trg pravzaprav parkirišče.

Načelnica oddelka za okolje in prostor in javno infrastrukturo Mestne občine Nova Gorica Aleksandra Torbica pove, da si že dalj časa prizadevajo, da bi trg dobil drugačno ponudbo oziroma vsebino, a da to ne bo steklo čez noč.

Najprej začasna rešitev

Radi bi dosegli tudi umik cvetličnih korit, ki jih je postavila sosednja Gorica z namenom, da bi avtomobilom na tem območju preprečila vožnjo. »Tudi nam korita niso všeč, a če jih tam ne bi bilo, bi ljudje po trgu gotovo vozili. Korita tam morajo ostati, da ne bo prometa, vse dokler se ne najde druga rešitev,« pojasni Torbičeva.

Z oblastmi iz Gorice že sodelujejo in skupaj snujejo načrte za ureditev trga. »Najprej bomo iskali neko začasno rešitev, nato pa se bomo lotili dolgoročnega načrtovanja. V načrtu je vzpostavitev kolesarske in pešpoti, a dokler do tega ne pride, bo treba dobro razmisliti, kaj bi lahko s trgom naredili v tej vmesni fazi,« pojasni sogovornica, ki še poudari, da so sicer veseli, da se stvari premikajo, saj je bilo še nedolgo nazaj to območje nedotakljivo zaradi meja in je treba upoštevati tudi to. »To so procesi,« dodaja Aleksandra Torbica z Mestne občine Nova Gorica.