Vojna v SLS

Za Markom Zidanškom potop?

Igor Kršinar
3. 8. 2016, 16.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

O usodi Marjana Podobnika bodo v stranki odločali v petek. Če ga izključijo, odide tudi Jakob Presečnik, o tem koraku pa naj bi prav tako razmišljal Janez Podobnik.

STA
O izključitvi Marjana Podobnika bo odločal njegov domači občinski odbor v Velikih Laščah.

Če bo SLS iz svojih vrst izključila Marjana Podobnika, bo iz nje izstopil tudi njen dolgoletni poslanec Jakob Presečnik, podobno pa naj bi razmišljali Janez Podobnik in še nekaj občinskih odborov. Predvidoma v petek bo o izključitvi odločal velikolaški odbor, toda po napovedih njegovega predsednika Franca Debeljaka bodo predlog izvršilnega odbora pod vodstvom predsednika Marka Zidanška zavrnili.

STA
O izstopu iz stranke v primeru izključitve Marjana Podobnika naj bi razmišljal tudi njegov brat Janez.

Bodo odšli vsi predsedniki?

»Na dan, ko bo realiziran sklep o izključitvi Marjana Podobnika iz stranke, iz nje izstopam tudi sam,« je tajništvu SLS pisal njen nekdanji minister in dolgoletni poslanec Jakob Presečnik. Zapisane besede nam je Presečnik potrdil v telefonskem pogovoru. Podobno naj bi ravnal Marjanov brat Janez Podobnik, ki je sicer član izvršilnega odbora SLS.

Oba brata Podobnik sta bila dolga leta predsednika te stranke, medtem pa je iz nje že izstopil njen nekdanji predsednik, celjski župan Bojan Šrot. Slednji je novemu predsedniku Marku Zidanšku zameril, da v stranko ni nazaj povabil nekdanjega mariborskega župana Franca Kanglerja, ki ga je leta 2012 iz stranke vrgel kar takratni predsednik Radovan Žerjav. »Nazadnje bo v SLS ostal samo še Zidanšek in njemu zvesti člani izvršilnega odbora,« je dogajanje v svoji nekdanji stranki v intervjuju za Reporter komentiral predsednik programskega sveta Nove ljudske stranke Franc Kangler.

sta
Zaradi sklepa o izključitvi Marjana Podobnika protestira tudi nekdanji dolgoletni poslanec Jakob Presečnik.

Izključitev bodo zavrnili

O predlogu izvršilnega odbora SLS o izključitvi Marjana Podobnika bo odločal njegov domači občinski odbor v Velikih Laščah konec tedna. Kot nam je povedal predsednik odbora Franc Debeljak, bo sejo odbora sklical predvidoma v petek, dvomi pa, da bo tak predlog sprejet, saj bi ga morali podpreti dve tretjini članov odbora: »Ne verjamem, da bo sploh kdo glasoval za izključitev Marjana Podobnika, saj smo odločno proti temu, da stranka na tak način obračunava z ljudmi, še zlasti s svojim nekdanjim predsednikom.« Dodal je, da je članov velikolaškega odbora osem in da se vsi med seboj poznajo, zato tudi pozna razmišljanje svojih članov.

Po poti LDS

Potem ko bo velikolaški odbor zavrnil sklep vodstva SLS o izključitvi Marjana Podobnika, se bo verjetno izvršilni odbor pritožil na častno razsodišče. Če bo slednje ravnalo v nasprotju z voljo lokalnega odbora, se zna zgoditi, da bo SLS v Velikih Laščah ostala brez svojega odbora. Podobno se je namreč zgodilo LDS, ko je obračunavala s svojimi člani. Ne samo da je ostala brez svojih članov v Velikih Laščah, ampak je praktično tudi v Sloveniji ni več.

Po naših virih naj bi Marjana Podobnika podpirala približno tretjina članov SLS, ki bi jo v primeru njegove izključitve tudi sami zapustili. Podobnik je sicer predsednik Slovenske narodne zveze SLS, ki je še posebno dejavna pri vprašanju slovenske državne meje in razmejitve s sosednjo Hrvaško. Zna se torej zgoditi, da bo Celjan Zidanšek v zgodovino prišel kot zadnji predsednik SLS: danes Slovenska ljudska stranka in nikdar več!