Iz roda v rod

Zvezi borcev se obeta podmladek

M.K./STA
2. 8. 2016, 20.22
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Iz mladinske komisije Zveze združenj borcev (ZZB) za vrednote NOB Slovenija nastaja mladinska organizacija Mladi borci za vrednote NOB Slovenije.

T.J.G., arhiv DL
V organizacijo mladih borcev se združujejo mladi, ki se zavzemajo za veljavo vrednot NOB tudi v današnjem času.

S podmladkom želi ZZB NOB postati bolj moderna in zanimiva za mlajšo generacijo, na katero želi prenašati vrednote NOB. Trenutno so v fazi pridobivanja mladih članov in ustanavljanja lokalnih odborov.

Ideja za ustanovitev mladinske organizacije se je v ZZB NOB porodila že leta 2013, bolj aktivno pa so se projekta lotili letos. Postopki bodo potekali verjetno še do konca leta, sledila bo ustanovna skupščina, je za STA danes povedal predsednik mladinske komisije ZZB NOB Aljaž Verhovnik.

Po njegovih besedah gre za ustanavljanje mladinske organizacije v skladu s smernicami zakona o javnem interesu v mladinskem sektorju. V skladu s tem zakonom so ustanovljeni tudi skavti, taborniki in druge mladinske organizacije v Sloveniji, najbolj podoben primer mladinske organizacije pa pozna tudi Planinska zveza Slovenije.

V skladu z zakonskimi smernicami bodo Mladi borci za vrednote NOB Slovenije združevali mlade od 15. do 29. leta. V skladu z internim določilom zveze borcev pa mora biti ustanovljenih najmanj 10 lokalnih odborov, ki jih ustanavljajo na nivoju pokrajinskih svetov. Za zdaj imajo tri, je pojasnil Verhovnik.

Z ustanovitvijo organizacije bo ugasnila mladinska komisija ZZB NOB, ki je tudi zadolžena za pripravo ustanovitve mladinske organizacije. Ta ne bo samostojna pravna oseba, bo imela pa po Verhovnikovih besedah s statutom zagotovljeno avtonomijo v okviru ZZB NOB. Pojasnil je še, da članstvo v zvezi borcev še ne pomeni samodejno članstva pri mladih borcih, medtem so člani mladinske organizacije tudi člani krovne zveze.

V organizacijo mladih borcev se združujejo mladi, ki se zavzemajo za veljavo vrednot NOB tudi v današnjem času. Vrednote, kot so svoboda, mir in solidarnost, niso bile aktualne le med 2. svetovno vojno, pač pa so tudi vrednote sodobne družbe, je še prepričan Verhovnik.