Umor iz koristoljubja

To je morilec Branka Bajdeta

robert marin
2. 8. 2016, 19.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Branka Bajdeta iz Dobovca pri Trbovljah je Asmir Sulejmanović alias Janko zbil s traktorjem, ga prevozil, njegovo truplo pa odvrgel v globel. Nato mu je doma vzel denarnico, denar zapil v Celju in se vrnil v Trbovlje, kjer ga je prijela policija.

Po naših informacijah je umora osumljen 29-letni Asmir Sulejmanović, med domačini iz Dobovca znan kot Janko.

Svet24
Valter Zrinski iz PU Ljubljana je na tiskovni konferenci predstavil nekatere podrobnosti umora.

Ljubljanska policijska uprava je včeraj na tiskovni konferenci razkrila nekatere podrobnosti nasilne smrti 63-letnega Branimirja Bajdeta iz Dobovca v okolici Trbovelj.

Umora iz koristoljublja, za kar je zagrožena kazen najmanj 15 let zapora, je osumljen 29-letnik iz Trbovelj; po naših informacijah gre za Asmirja Sulejmanovića, ki se je pri pokojnem, nekdanjem policistu, ki se je v zadnjem času ukvarjal z ekološkim kmetovanjem, pogosto zadrževal in mu pomagal.

Med domačini je Sulejmanović znan kot Janko, sicer velik ljubitelj živali, predvsem konj, in country glasbe.

Po umoru vozil pokojnikov traktor

Valter Zrinski, PU Ljubljana:

Osumljenec je s sprednjim delom traktorja podrl 63-letnika in ga prevozil z zadnjimi kolesi. Nato je osumljeni na truplo 63-letnika navezal debelejšo verigo in ga s traktorjem odvlekel prek njive do bližnjega gozda, v globel ... 

Po besedah Valterja Zrinskega s PU Ljubljana so bili trboveljski policisti 25. julija dopoldne s strani dveh prijaviteljev obveščeni o pogrešani osebi. Prijavitelja sta Bajdeta nazadnje videla 20. julija, ko sta ga odpeljala po opravkih v Trbovlje; 24. julija je bila družba spet zmenjena za srečanje, vendar se Bajde ni prikazal, njegova prijatelja pa sta ga brez uspeha iskala tudi na domačem naslovu. Takoj po prijavi pogrešane osebe je kajpak stekla iskalna akcija, ki je še isti dan obrodila sadove – truplo so policisti našli na strmem gozdnatem pobočju, kakih 50 metrov od pokojnikove domače hiše, kmalu pa so ugotovili, da manjka njegov traktor. Tega so že naslednji dan našli v Radečah ...

V preiskavi zločin priznal in se pokesal

Po doslej zbranih podatkih policije je osumljeni Sulejmanović v sredo 20. julija pomagal Bajdetu pri spravilu lesa, pri tem pa sta se sprla, kot že večkrat prej. Sulejmanović je Bajdeta najprej s traktorjem zbil na tla in ga prevozil, nato pa je njegovo truplo z verigo navezal na traktor, ga odpeljal čez njivo ter odvrgel v globel. Po tem je 29-letnik odšel v pokojnikovo hišo, mu ukradel denarnico z nekaj drobiža, se s traktorjem odpeljal v Radeče in nato naprej v Celje, kjer je denar zapil. Nato se je vrnil v Trbovlje, kjer ga je 28. junija dopoldne prijela policija, preiskovalni sodnik pa mu je po zaslišanju odredil pripor.

Po besedah Zrinskega je osumljeni, sicer specialni povratnik s področja premoženjskih deliktov, v preiskavi umor priznal in se pokesal.