Preiskava še teče

Očim in mati trpinčene deklice Arine ostajata v priporu

G.G./STA
3. 8. 2016, 15.14
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Izteka se enomesečni pripor za mamo in očima dveletne deklice Arine z Jesenic, ki je umrla v začetku julija. Kranjsko okrožno sodišče je že izdalo odločbo o podaljšanju pripora. Na tožilstvu so medtem pojasnili, da preiskava očitanih kaznivih dejanj še ni zaključena.

STA

Kriminalisti so mamo umrle deklice Arine in njenega partnerja ovadili zaradi suma hudega zanemarjanja in surovega ravnanja z otrokom ter za povzročitev posebno hudih telesnih poškodb, ki jim je deklica podlegla. Za prvo kaznivo dejanje je zagrožena do petletna zaporna kazen, za drugo pa kazen od pet do 15 let zapora.

Dežurna preiskovalna sodnica kranjskega okrožnega sodišča je zaradi ponovitvene nevarnosti 5. julija odredila pripor zoper oba obdolženca. Kot je opredeljeno v zakonu o kazenskem postopku, sme po sklepu preiskovalnega sodnika biti obdolženec pridržan v priporu največ mesec dni od dneva, ko mu je bila vzeta prostost. Po tem času sme biti obdolženec pridržan v priporu samo na podlagi sklepa o podaljšanju pripora. O tem odloča senat, ki sme podaljšati pripor za največ dva meseca. Zoper sklep senata je dovoljena pritožba, ki pa ne zadrži njegove izvršitve.

Na kranjskem okrožnem sodišču o podrobnostih glede odločbe senata ne morejo govoriti, dokler ni razvidno, da je bila odločba vročena strankam. Predvidevajo, da bo to do konca tega delovnega tedna.

Če teče postopek za kaznivo dejanje, za katero je v zakonu predpisana kazen zapora nad pet let, sicer sme v kazenskem postopku senat vrhovnega sodišča podaljšati pripor še za največ tri mesece. V tem času pa mora biti vložena obtožnica, sicer se pripor odpravi in se obdolženec izpusti.