Zunanje ministrstvo

Kaj bo s truplom Slovenca, ubitega v Siriji, še ni jasno

M.K./STA
3. 8. 2016, 16.16
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Kaj bo s truplom Slovenca, ki je bil pred dnevi ubit v vojnem spopadu v Siriji, še ni jasno. O tem se bo odločala družina, ministrstvo za zunanje zadeve (MZZ) pa ji pri tem nudi vso podporo. Zaenkrat je sicer podatkov o razpoložljivih možnostih zelo malo, je v izjavi za medije danes povedal vodja konzularne službe na MZZ Andrej Šter.

Arhiv Svet24
Na MZZ preučujejo možnostih za prevoz posmrtnih ostankov v Slovenijo oziroma pogreb pokojnega v Siriji, je povedal Andrej Šter.

Ministrstvo je potrdilo, da je bil slovenski državljan pred nekaj dnevi ubit v vojaški akciji v kurdskem delu Sirije. Njegovi svojci so obvestilo o tem dobili že kakšen dan prej, preden je novica zaokrožila v medijih, je povedal Andrej Šter.

"Danes smo opravili pogovor z nekaterimi od članov družine. Smrt jih je močno prizadela in v globoki žalosti trenutno še ne želijo kontaktirati z javnostjo," je povedal vodja konzularne službe. Te možnosti sicer ne izključujejo v prihodnosti, ko se bodo razmere razjasnile.

Na MZZ pa trenutno s soglasjem in po odločitvi svojcev opravljajo vse potrebno, da bi pridobili dodatne informacije o okoliščinah smrti ter o možnostih za prevoz posmrtnih ostankov v Slovenijo oziroma pogreb pokojnega v Siriji, je povedal Šter.

Facebook
Martin Gruden je padel med ofenzivo na Manbidž. Milica YPG ga je razglasila za šehida – mučenika.

Pri tem sodelujejo z vsemi, ki bi lahko dali koristne in uporabne informacije. "Pri tej akciji je v aktivnosti slovenska diplomacija, pa tudi diplomatska predstavništva drugih držav. Vzpostavili smo tudi neposreden kontakt z organizacijo kurdske samouprave," je pojasnil Šter. Urejajo tudi vse potrebno, da bodo lahko matični organi v Sloveniji opravili vpis smrti v matični register.

"Zaenkrat je zelo malo konkretnih podatkov, kakšne so razmere in kakšne so sploh lahko odločitve družinskih članov," je dejal Šter. Problematično je tudi dejstvo, da Slovenija in Sirija nimata vzpostavljenih diplomatskih odnosov. "Naše veleposlaništvo v Turčiji je najbližje, ni pa pooblaščeno za pokrivanje te države," je povedal vodja konzularne službe.