Milijarderka

Premožna republikanka "prebegnila" h Clintonovi

M.K./STA
3. 8. 2016, 17.28
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Ugledna republikanska aktivistka in milijarderka Meg Whitman je "prebegnila" v demokratski kamp. Kot je namreč sporočila danes, bo na predsedniških volitvah podprla Hillary Clinton in njeni kampanji tudi namenila denar.

Profimedia
Meg Whitman je prepričana, da bi izvolitev Donalda Trumpa v Belo hišo ZDA popeljala na "zelo nevarno pot".

Ustaviti namreč želi republikanskega kandidata Donalda Trumpa, ki ga je označila za nevarnega demagoga.

"Volila bom Hillary, govorila bom s svojimi republikanskimi prijatelji glede pomoči zanjo in donirala bom za njeno kampanjo ter skušala zbrati denar zanjo," je za časnik New York Times povedala Whitmanova.

Whitmanova je glavna izvršna direktorica v družbi Hewlett Packard Enterprise (HP), v preteklosti je bila tudi prva dama spletnega trgovca Ebay. Sama se je leta 2010 potegovala za mesto guvernerke v zvezni državi Kalifornija, a ji veliki met takrat ni uspel.

Whitmanova je Trumpa v pogovoru za časnik označila za "neiskrenega demagoga", menila pa je tudi, da bi njegova izvolitev v Belo hišo ZDA popeljala na "zelo nevarno pot".

Potrdila je, da vztraja pri svojih opazkah z začetka leta, ko je Trumpa primerjala z diktatorjema Adolfom Hitlerjem in Benitom Mussolinijem. Takrat je namreč opozorila, da diktatorji na oblast pogosto pridejo po demokratični poti.

"Zgodovina nam je vsakič znova pokazala, da se običajno ne konča dobro, ko demagogi dobijo oblast ali se ji približajo," je dejala.

Whitmanova je razkrila tudi, da je Clintonova naredila prvi korak, ko jo je pred približno mesecem dni poklicala po telefonu. Sicer pa naj bi po poročanju časnika Times za kampanjo prispevala šestmesečno vsoto.

Whitmanova je bila največja podpornica predsedniške kampanje Mitta Romneyja leta 2008, vodila pa je tudi letošnjo finančno ekipo v kampanji newjerseyjskega guvernerja Chrisa Christieja, dokler se ta ni umaknil iz tekme za republikansko nominacijo. Ko je Christie podprl Trumpa, ga je Whitmanova obtožila "neverjetnega prikaza političnega oportunizma".