Reševanje živali

Plačujemo, za kar so drugi plačani

Roman Turnšek
6. 8. 2016, 13.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Na to, da v Sloveniji marsikaj ne deluje, kot bi moralo, se je marsikdo že privadil. Ko pa mora namesto občin ali javnih služb, plačanih za svoje delo, za delo prijeti človek dobre volje, pri tem naleti še na neprijaznost in mora plačati stroške, to izbije sodu dno.

svet24
Poškodovanega muca so v naselju prepoznali. Večino svojega življenja je imel dom, a je njegov lastnik lani umrl in od takrat je bil prepuščen sam sebi.

Ena od takšnih zgodb se je pred dnevi zgodila v naselju Nasipi. Stanovalci so zvečer našli zelo poškodovanega prostoživečega mačka, ki se zavlekel pred ene od vrat. »Ob pogovoru s sosedi, kaj storiti, da bi pomagali trpeči živali, sem najprej poklicala veterinarja v Trbovljah, ki pa se ni javil. Potem sem poklicala znanko, ki je delovala v društvu za zaščito živali, in prosila za nasvet. Napotila me je na zavetišče za zapuščene živali Zonzani v Dramljah, ki ima pogodbo za opravljanje te dejavnosti s trboveljsko občino,« pravi M. T., ki se je angažirala pri pomoči.

Telefonarili naokrog

Ker do takšne situacije ni prišlo prvič, se bodo sprožili določeni postopki.

Žival so zaradi bolečin previdno namestili v kartonsko škatlo, nato pa šok ... »Nekaj minut pred 21. uro sem poklicala v zavetišče. Gospa na drugi strani mi je po opisanem nejevoljno odvrnila, da se čez vikend ne da nič urediti. Čeprav sem jo vprašala, ali niso oni pravi naslov za moj klic, je povedano še enkrat ponovila. Presenetil me je tudi njen odnos in osorno govorjenje. Po nekaj pregovarjanja me je vprašala, kdo daje zagotovilo, da bo mucek še tam, ko bo nekdo prišel ponj, in odvrnila sem, naj ne skrbi za to, da bomo za to poskrbeli stanovalci. Kljub temu se ni odzvala,« ogorčeno dodaja.

V reševanje se je vključila tudi T. L. Na lokalnem društvu za zaščito živali so ji povedali, da je za takšne primere pristojno zavetišče. To mora po veljavni zakonodaji zagotoviti ulov ali prevzem najdene živali v roku 24 ur od obvestila oziroma v štirih urah, če gre za poškodovano ali bolno žival. Če iz kakršnegakoli razloga tega ne more storiti, je dolžno zagotoviti prevzem in namestitev v drugem zavetišču. Ker so v Zonzaniju odklonili pomoč, žival pa je trpela velike bolečine, saj je očitno šlo za poškodbe, povzročene z avtom, so se obrnili na zasavske veterinarske ambulante. Presenečenje za presenečenjem pa je sledilo tudi tu!

Nihče za nič

Dobronamerna najditeljica je za ubogega mucka 67,64 evra plačala iz svojega žepa.

Poklicali so v Zagorje, na Izlake, v Trbovlje. Prva ambulanta v Trbovljah je bila zaradi odsotnosti zaposlenih zaprta, prav tako ambulanta v Zagorju, zaradi dopusta. Na Izlakah so dobili odgovor, da trboveljska občina ne spada v njihov krog. Veterinar z Dola je bil odsoten, ambulanta v Šentjurju, kjer službuje, pa je veliko predaleč.

Na koncu so se po napotilu centra za obveščanje obrnili še na drugo trboveljsko ambulanto. »Veterinar, ki se je oglasil, je bil osoren in nezadovoljen, da kličemo, sploh pa ob 21. uri na petek. Da nima dežurne službe za pse in mačke in zakaj kličemo njega, ko pa vemo, da je v Zasavju še dovolj drugih veterinarjev. Po nekaj časa trajajočem pregovarjanju se je odzval, vendar je nakazal tudi nezadovoljstvo v smislu, da ne jaz ne kolegica nisva stranki njegove ambulante. To naju je še posebej presenetilo. Šlo je namreč za zapuščeno, nikogaršnjo žival, ki je zaradi poškodb trpela in ji je bilo treba pomagati, pri tem pa ni niti najmanj pomembno, ali sploh imaš sam svojo žival ali ne,« pa pravi T. L. Zaradi ugotovljenih hudih poškodb oči, glave in zadnje noge ter diagnoze, da se res ne da več storiti drugega, so muco humano uspavali. In povrhu vsega je stroške, ki jih v proračun plačujemo davkoplačevalci, v višini 67,64 evra plačala dobronamerna najditeljica iz svojega žepa.

Ker menda za takšno situacijo ne gre prvič ter zaradi odziva, ki so ga doživeli, je prišlo do odločitve, da se sprožijo določeni postopki. Ker če imamo zakone, jih je treba spoštovati in po njih tudi ravnati. Še posebno javne službe, z zagotovljenim in vsekakor omembe vrednim plačilom za vsako minuto in vsak meter dela.