Plovba po Savi

Motorni čolni dovoljeni

Boris Blaić
18. 7. 2016, 17.40
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Z vzpostavitvijo sistema obveščanja o pretoku in višini reke Save pri HE Boštanj, dokončanjem pomola in izpustne rampe na Orehovem ter postavitvijo obvestilne table je na odseku reke Save med hidroelektrarnama Vrhovo in Boštanj dovoljena tudi plovba z motornimi čolni.

Dolenjski list
Roman Strlekar iz občinske uprave in župan Srečko Ocvirk.

Po dolgih osmih letih je vlada konec lanskega leta le sprejela uredbo o plovbnem režimu na akumulacijskem jezeru HE Boštanj, sevniški župan Srečko Ocvirk pa napoveduje, da bo svet regije Posavje, ki mu predseduje, vladi že po koncu prve plovbne sezone dal pobudo, naj sprejme podobne uredbe tudi za druge akumulacije ob hidroelektrarnah Vrhovo, Blanca in Krško.

Dolenjski list
Za zdaj sta lastnikom čolnov na voljo pomol in izpustna rampa, privezi pa bodo zgrajeni v prihodnosti.

Uredba določa, da je plovba na motorni pogon pred HE Boštanj dovoljena od 26. aprila do 30. septembra, in sicer med 9. in 19. uro. Plovba tudi v tem času ni dovoljena ob pretoku Save nad 400 kubičnih metrov na sekundo, več kot 30 centimetrov visokih valovih, v času prelivanja vode prek pretočnih polj HE Vrhovo ali Boštanj, ob denivelaciji akumulacijskega jezera in drugih izrednih razmerah.

Privez bodo zgradili

Lastniki čolnov bodo za zdaj morali svoja plovila od koncu plovbnega dne potegniti iz vode, saj bo občina privez šele zgradila. Kot pravi Ocvirk, se bodo v kratkem lotili priprave OPPN za to območje, ki bo predvidel tudi objekta za shranjevanje in gostinstvo. Občina želi namreč krepiti tudi tukajšnjo turistično ponudbo, ki jo namerava v povezavi z ribolovom, kolesarjenjem in pohodništvom dvigniti na višjo raven.

Deset kilometrov na uro

Dolenjski list
Podatki o plovnosti odseka in vseh drugih pomembnih razmerah se vsake pol ure osvežujejo na spletni strani Občine Sevnica.

Plovbni odsek se zaradi naravovarstvenih razlogov začenja dober kilometer dolvodno od HE Vrhovo, pri naselju Šmarčna, od koder je prišlo tudi največ pobud za motorno plovbo, in se iz varnostnih razlogov konča kakih 500 metrov pred HE Boštanj. Hitrost plovbe je trenutno omejena na deset kilometrov na uro, kot pravi višji svetovalec za pravne zadeve Roman Strlekar, pa si nekateri domačini želijo to omejitev nekoliko dvigniti, na na primer od deset do 15 vozlov. Vožnja z motornimi skuterji je na odseku pri HE Boštanj prepovedana.