Turčija

Zaradi grožnje evakuirali parlament

J.P./STA
18. 7. 2016, 17.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Zaradi neznane varnostne grožnje so danes evakuirali turški parlament, je po poročanju turških medijev prek družbenega omrežja Twitter sporočil opozicijski poslanec Ziya Pir. Turška vlada je medtem do nadaljnjega vsem javnim uslužbencem preklicala letni dopust do konca leta.

Poslanci so stavbo zapustili prek strehe.

"Obveščeni smo bili o napadu. Meclis je bil evakuiran," je po poročanju turškega časnika Cumhurriyet na Twitterju zapisal Pir.

V spodletelem udaru, ki ga je izvedel del turške vojske, je po zadnjih podatkih umrlo 145 civilistov, okoli 63 policistov in vojakov, zvestih vladi, ter 24 pučistov. Še okoli 1500 ljudi je bilo ranjenih. Aretirali so že 7543 oseb, domnevno povezanih s pučem, poleg tega pa so odpustili tudi okoli 9000 zaposlenih na turškem notranjem ministrstvu.

Turški parlament so napadli tudi med petkovim spodletelim vojaškim udarom. Prva bomba je glede na posnetek enega od poslancev parlament zadela še v času zasedanja. Poslanci so stavbo zapustili prek strehe, poroča britanski Independent.

Ob tem je turška vlada danes do nadaljnjega vsem javnim uslužbencem preklicala letni dopust do konca leta. Tisti, ki so že na dopustu, pa se morajo na svoja delovna mesta vrniti v najkrajšem možnem času, so sporočili iz kabineta predsednika turške vlade Binalija Yildrima. Ukrep je tako prizadel tri milijone javnih uslužbencev po vsej državi, poročanje turških medijev povzema nemška tiskovna agencija dpa.