Agroind

Vipavci šokirani nad odločitvijo

pk
16. 7. 2016, 14.37
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Višje sodišče v Ljubljani je razveljavilo sklep o stečaju vipavskega Agroinda. To pomeni, da je ugodilo pritožbama s strani Agroinda kot dolžnika in družbe Demistone Holding Limited, ki je večinski lastnik kleti.

pk
Novogoriško okrožno sodišče bo še enkrat odločalo o stečaju Agroinda.

Zaposleni v Agroindu, ki so vložili predlog za stečaj, nakar ga je Okrožno sodišče v Novi Gorici, ki je o njem odločalo, tudi razglasilo, so, ko so slišali novice iz Ljubljane, obnemeli. Potem ko so se ravno začeli postavljati na noge in je proizvodnja ponovno stekla ter je Vipavsko preplavilo upanje v zvezi z rešitvijo kleti, so doživeli nov hladen tuš.

p.k.
Na računu Agroinda se že poznajo rezultati nedavnega zagona proizvodnje. Kaj v kleti sledi, ostaja negotovo.

O razveljavitvi

Kot pojasnjuje Andrej Furlan, predsednik sveta delavcev Agroinda, je Višje sodišče v Ljubljani ugotovilo, da niso izpolnjeni vsi zakonski pogoji za stečaj. Zataknilo se je pri izplačilu plač. Zakon o insolvenčnih postopkih določa, da gre podjetje v stečaj, če dva ali več mesecev zamuja z izplačilom dohodkov do višine minimalne plače ali s plačilom prispevkov. A ukrajinski lastniki so delavcem, da so se rešili stečaja, zadnji hip nakazali del decembrske plače, torej ta pogoj ni bil izpolnjen.

»Končno so šle stvari v pravo smer; začeli smo z delom, ustvarili smo zaloge vin, jih dali v embalažo, nemoteno smo z našimi produkti zalagali trg. Tudi z lokalno skupnostjo, ki nam veliko pomaga pri reševanju kleti, smo dobro sodelovali, zdaj pa se zgodi to,« dogajanje komentira Furlan.

Odločitev bo hitra

Sicer, kot še dodaja, so po njihovem mnenju pogoji za stečaj izpolnjeni in je morda prišlo le do napačnega tolmačenja oziroma nepravih podatkov, skaterimi je razpolagalo sodstvo. Delavci namreč trdijo, da so jim dolgovali tri plače, ne le dveh, tako da še niso izgubili upanja; pričakujejo, da bo novogoriško sodišče, ki bo spet moralo odločati o stečaju, tega tudi razglasilo. So pa zaposleni takoj, ko so izvedeli, da je prišlo do razveljavitev, zbrali še nekaj dokazov, ki po njihovem mnenju upravičujejo stečaj, in jih predložili pristojnim.

Kot še pojasnjuje naš sogovornik, mora zdaj Okrožno sodišče v Novi Gorici vnovič proučiti kriterije za stečaj. »Čeprav so se začele sodne počitnice, v nujnejših primerih, kot je ta, sodišče opravi svojo dolžnost, tako da pričakujemo, da bo v nekaj dneh znana odločitev,« še pove Furlan.

20 delavcev zadnje tedne v Agroindu uspešno nadaljuje proizvodnjo.

Ni jim mar

»Ker je stečaj razveljavljen, se v Vipavi spet pričakuje Ukrajince. Do zdaj ni prišel še nihče, a bo predaja poslov med stečajnim upraviteljem in ukrajinskim lastnikom morala nastopiti zelo hitro,« pojasni naš sogovornik.

Furlan celo pravi, da ne ve, ali bodo kateri od kmetov, ki dajejo svoje grozdje v odkup, ali delavci, po vsem, kar so z Ukrajinci doživeli, sploh še pripravljeni sodelovati z njimi. Zaposlene so namreč njihovi tuji nadrejeni zelo razočarali z več vidikov; niso jim izplačevali plač, z njimi niso imeli stika, prav tako niso pokazali, da jim je mar za klet in vinsko tradicijo kleti ter Vipavske nasploh.