POČITNICE

V poslanske klopi šele septembra

Simon Rosc/STA
16. 7. 2016, 07.35
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Tudi zakonodajna in sodna veja oblasti si med poletjem vzameta čas za počitek. Od danes pa vsaj do sredine avgusta bodo parlamentarni hodniki in sodne dvorane samevali.

STA
Šli so na počitnice.

Poslanci so po koncu včerajšnjega, zadnjega dne rednega zasedanja odšli na dopust. Če v prihodnjem mesecu in pol ne bo sklicanih izrednih sej, se bodo torej poslanci v poslanske klopi vrnili šele v začetku septembra. Zakon za uravnoteženje javnih financ je trajanje dopusta funkcionarjem in javnim uslužbencem s 40 omejil na 35 dni. Število dni, ko so poslanci lahko na dopustu, je sicer odvisno od delovne dobe, zahtevnosti dela in starosti. Glede na omenjena merila je do največjega možnega števila dni dopusta upravičenih 64 poslank in poslancev, drugim pripada nekaj dni manj. Najmanj dopusta pripada mlajšim poslancem, denimo nepovezanemu poslancu Andreju Čušu in Mihi Kordišu (ZL).

64 poslank in poslancev ima pravico do 35 dni letnega dopusta.

Na sodiščih le najnujnejše

Od včeraj pa do sredine avgusta bo na sodiščih prevladovalo »počitniško« vzdušje. Med sodnimi počitnicami se sodnih pisanj ne vroča, ne tečejo niti procesni roki, sodišča odločajo samo v nujnih zadevah. Običajni vrvež se bo na hodnike sodišč vrnil po 15. avgustu. Če bi bilo v času počitnic slučajno vročeno sodno pisanje, poslano že pred počitnicami, začnejo procesni roki teči prvi dan po izteku počitnic. Med nujne zadeve, v katerih sodišča odločajo tudi med počitnicami, sodijo preiskave in sojenja v kazenskih zadevah, ko so obdolženci priprti, in v kazenskih zadevah zoper tujce, ki ne prebivajo v Sloveniji. K nujnim zadevam se prištevajo nepravdne in izvršilne zadeve v zvezi z vzgojo in varstvom otrok ter preživninskimi obveznostmi in nepravdne zadeve glede pridržanja oseb v psihiatričnih ustanovah.

Običajni delovni ritem se bo v sodne dvorane vrnil po 15. avgustu.

Nujne zadeve so tudi menični in čekovni protesti ter menične tožbe, spori za objavo popravka objavljene informacije, popisi zapustnikovega premoženja ter zadeve prisilne poravnave in stečaja. Nemoteno bo potekalo tudi vlaganje zemljiškoknjižnih predlogov in vlaganje predlogov za izvršbo na podlagi verodostojne listine, vendar se sklepov strankam ne bo vročalo. Čas uradnih ur na sodiščih ostaja nespremenjen.