Afera

Zoran Milanović obtožen podkupovanja in pranja denarja

Žiga Kariž
18. 7. 2016, 17.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

V že tako razgretem hrvaškem političnem ozračju je kot bomba odjeknila vest, da je državno tožilstvo zaradi pranja denarja in podkupovanja preiskovalo predsednika stranke SDP in enega najbolj vidnih hrvaških politikov, Slovencem dobro znanega Zorana Milanovića.

STA
Zoran Milanović

Na Hrvaškem odmeva afera, v katero je vpleten nekdanji premier in predsednik SDP Zoran Milanović. V javnost je namreč prišla informacija, da ga je policija preiskovala zaradi pranja denarja in podkupovanja. Policiji naj bi ga naznanil lastnik in direktor oglaševalske in PR-agencije MadisonConsulting Mladen Hrgarek.

MadisonConsulting je agencija, ki že vrsto let sodeluje s stranko SDP in številnimi državnimi podjetji. S tem si je zagotovila položaj ene najuspešnejših agencij na Hrvaškem. Zato je zaradi informacij, ki so se pojavile v hrvaškem časniku Nedjeljni jutarnji, velik del hrvaške javnosti presenečen.

Fiktivne storitve

Skupna premoženjska korist, ki naj bi jo Milanović priskrbel prijatelju Kneževiću, naj bi znašala 40 tisoč evrov.

Kot so zapisali v omenjenem časniku, naj bi Hrgarek Milanovića prijavil državnemu tožilstvu, ker naj bi ta leta 2009 zahteval, da agencija vsak mesec nakaže 15 tisoč kun (2000 evrov) na račun njegovega prijatelja Igorja Kneževića za fiktivne storitve. V nasprotnem primeru naj bi Milanovič poskrbel, da stranka SDP prekine sodelovanje z agencijo. Knežević naj bi v zahvalo Milanoviću plačeval zimske počitnice v mondenih smučiščih.

Hrvaško tožilstvo je zaslišalo številne priče, med njimi tudi Milanovića in njegovega prijatelja Kneževića, a nato prijavo zavrglo kot neutemeljeno. Hrgarek ni bil zadovoljen z delom tožilcev in je te dni zahteval revizijo postopka.

Prijatelja že trideset let

Milanović je potrdil, da pozna Igorja Kneževića že trideset let in da ve, da se njegovo podjetje Intergrafik ukvarja s tiskarstvom. Potrdil je tudi, da v poslih manjše vrednosti sodeluje s stranko SDP. Ob tem pa je dodal, da ne ve, ali Knežević poslovno sodeluje tudi z agencijo MadisonConsulting. Nekdanji predsednik hrvaške vlade je tudi zanikal, da bi kakorkoli vplival na posle, ki jih pridobiva podjetje Intergrafik, ter kot žaljive označil navedbe, da naj bi mu Knežević plačeval smučanje. Milanović je zatrdil, da s Hrgarekom nikoli ni govoril o Kneževiću. V stranki SDP so se odločili, da afere ne bodo komentirali.

Kdo je izdal podatke?

Veliko vprašanje pa je, kako so podatki in izjave, ki so jih vpleteni dajali državnemu tožilstvu, prišle v javnost. Hrgarek namreč zanika, da bi podatke posredoval medijem. Potrdil je, da je na tožilstvu podal izjavo v zvezi z afero, za odtekanje informacij pa okrivil državne institucije, ki se s primerom ukvarjajo.

zajem zaslonske slike

Zanimivo je, da je prvi, ki je poročal o tem, zloglasni Velimir Bujanec, TV-voditelj na lokalni televiziji v Osijeku, veliki simpatizer ustaštva in obsojeni preprodajalec kokaina. Bujanec je med Slovenci znan predvsem po tem, da je v svoji oddaji gostil Janeza Janšo in se z njim slikal na komemorativni slovesnosti v Hudi jami.