Pomagal bi

Stipe Mesić se vrača

pr/sta
14. 7. 2016, 07.20
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Nekdanji hrvaški predsednik Stipe Mesić se vrača v politiko. Na predčasnih parlamentarnih volitvah bo 81-letnik namreč kandidiral na volilni listi Hrvaške stranke upokojencev (HSU). Z Mesićevo kandidaturo je soglašal tudi predsednik SDP in nekdanji hrvaški premier Zoran Milanović.

Reuters
Stipe Mesić

HSU bo sicer na predčasnih volitvah del Narodne koalicije s SDP na čelu. Da bo 81-letni Mesić na volilni listi omenjene koalicije v prvi volilni enoti v Zagrebu, je potrdil tudi predsednik HSU Silvano Hrelja. Kot je pojasnil, imajo v skladu s koalicijsko pogodbo med SDP in HSU upokojenci tri kandidate na volilni listi Narodne koalicije, dva naj bi bila na vrhu liste, tako da imata »zagotovljena« saborska sedeža, medtem ko naj bi Mesić v sabor prišel s pomočjo preferenčnih glasov volivcev. »Če lahko kaj pomagam, bom. Moram,« je v odzivu na vest dejal Mesić.

Predčasne parlamentarne volitve na Hrvaškem bodo predvidoma v prvi polovici septembra.

Milanović in Pusićeva

Z Mesićevo kandidaturo je soglašal predsednik SDP Zoran Milanović, ki bo tudi prvi na volilni listi Narodne koalicije v prvi volilni enoti, druga pa bo nekdanja zunanja ministrica Vesna Pusić (HNS).

Uresničil napovedano

Mesićev vnovični politični angažma ni presenečenje, saj je bivši predsednik države napovedal, da se bo dejavneje vključil v politično življenje na Hrvaškem, potem ko je vlada ukinila njegov urad bivšega predsednika. Mesić je bil v svoji bogati politični karieri tudi predsednik hrvaškega sabora po osamosvojitvi države, poslanec pa je bil že v 60. letih prejšnjega stoletja.