ODPRTJE

Potopljene dvorane in rovi

ml
14. 7. 2016, 07.08
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Kostanjeviško jamo je Klub jamarjev Kostanjevica na Krki v začetku meseca odprl za poletno sezono. To pomeni, da v tamkajšnje kraško podzemlje obiskovalci lahko vstopijo vsak dan od 10. do 18. ure. Ta poletni urnik velja v juliju in avgustu.

M. Luzar
Kostanjeviška jama

Po besedah predsednika kluba Franca Curhaleka in tajnika Braneta Čuka se klub tudi to sezono ubada s težavami, ki jih povzroča padavinska voda. Zunaj pod vhodom v jamo voda ob močnejših padavinah namreč odnaša kamenje in gramoz, kar to se je zgodilo že sredi junija, torej tik pred začetkom glavne sezone. Ker ponovno nasipanje kamenja in gramoza ne zaleže, so letos po tleh položili prečne ovire. Tako so, kot ugotavljajo, vodo upočasnili, a njene razdiralne moči niso popolnoma ustavili. V klubu so takih razmer še veseli, ko pomislijo, kaj vse se lahko zgodi.

Vsaj 30 ljudi naenkrat bi potrebovali za to zahtevno raziskavo.

»Razen pod stropom nameščenih svetlobnih teles in potrganih električnih kablov vhodnega dela jame ni prepoznati. Vse poti po jami, ki niso bile betonirane, so prekopane, premetavalo je tudi po večstokilogramske skale, ki zdaj ležijo razmetane po nekdanji poti, vmes pa so kraterji, kjer je voda odnesla vse, kar je bilo v njeni moči. Na srečo je notranji del jame manj poškodovan, nekaj razbitih svetlobnih teles, veliko blata, nekaj manjših podorov zemlje. Kot kaže, je stopnišče preživelo, vendar bo potreben temeljitejši pregled,« je dejal Čuk.

Za Klub jamarjev Kostanjevica na Krki je to velik udarec, stroški sanacije bodo enormni.

Težko čakajo nove raziskave

Če je bilo za jamarje tako razdejanje jame problem, so ga po strokovni jamarski plati tudi malo veseli. »Ob močnih padavinah na območju Gorjancev voda tukaj močno naraste, kar potrjuje naše védenje, da je jama velika in da zajema velik del Gorjancev. Kičer, Opatova gora, Ravna gora, ves ta del tukaj daje vodo Studeni in s tem jami,« pojasnjuje Čuk. Zato kostanjeviški jamarji že težko čakajo nove raziskave in napovedujejo, da bo jama v prihodnje še mnogo daljša, kot jo poznajo danes. Problem raziskav te jame je po Čukovih in Curhalekovih besedah vodni sistem v jami. Kot jamarji domnevajo in nekoliko tudi vedo iz dosedanjega preboja, gre za potopljene dvorane in potopljene rove, onkraj katerih naj bi se raztezali novi suhi podzemni prostori pod že omenjenim širokim območjem Gorjancev. Taka zahtevnost dela je za zdaj zavrla raziskave.