Investicije v Teš 6

Vse ostane med prijatelji

Simon Rosc
11. 5. 2016, 19.31
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Investicije v Teš 6 že vseskozi burijo duhove. Zanimivo je, da je bilo odkritih že precej neskladnosti in nepravilnosti, a se je vse skupaj vedno nekako pomedlo pod preprogo. Tudi tokrat, ko je naveza nekdanjih sodelavcev poskrbela, da vodstvo HSE ni odškodninsko odgovorno.

sta
Blaž Košorok, generalni direktor HSE, d. o. o.

7. januarja letos je računsko sodišče izdalo porevizijsko poročilo, ki je obravnavalo ukrepe pri reviziji obvladovanja denarnih tokov skupine HSE zaradi investicije v blok 6. Novica sicer ni nova, so pa nova dejstva, ki dokazujejo povezave med vodilnimi na HSE in družbo, ki jo je HSE najela, da je izdelala revizijo, s katero se je vodstvo opralo odškodninske odgovornosti. 

Na prvi pogled nedolžno

Računsko sodišče je v svoji reviziji izdalo mnenje, da obvladovanje denarnih tokov skupine HSE zaradi investicije v blok 6 v obdobju od 1. 1. 2012 do 31. 12. 2014 ni bilo učinkovito. HSE je nato predložila odzivno poročilo, ki je zajemalo popravljalne ukrepe, s katerim so bili sicer na računskem sodišču zadovoljni. HSE je tako odpravila dvome v vse nesmotrnosti. A zatakne se pri eni izmed točk, ki brez poznavanja ozadja in povezav na prvi pogled ni videti nič posebnega, pa temu ni tako.

95.400 evrov je HSE plačala za revizijo Ernst & Young, ki je Košoroka oprala odškodninske odgovornosti. 

Računsko sodišče prepoznalo tveganje

Odstavek, ki dviga obrvi, ima naslov "Odškodninska odgovornost organov upravljanja in nadzora družb HSE in TEŠ". V njem pa računsko sodišče ugotavlja: "Kljub seznanjenosti tedanjega generalnega direktorja družbe HSE, da je vrednost investicije v blok 6 lahko višja od navedene v NIP 4 in noveliranem investicijskem programu, revizija št. 5, september 2012, družba HSE od družbe TEŠ ni zahtevala in tudi ni izdelala več scenarijev zagotovitve zadostnih finančnih virov financiranja v primeru višje vrednosti investicije v blok 6. Glede na to, da generalni direktor ni obvestil skupine za financiranje, da obstajata optimistična in realna varianta investicijske vrednosti projekta, ta ni imela nobenih podlag za načrtovanje dodatnih virov financiranja za izvedbo investicije v blok 6. Računsko sodišče je od družbe HSE zahtevalo preveritev odškodninske odgovornosti organov upravljanja in nadzora družb HSE in TEŠ, ki so sodelovali pri izvedbi investicije v blok 6, in preveritev možnosti vložitve odškodninskih tožb." Kot je razvidno, je torej računsko sodišče prepoznalo tveganje zaradi nespametnih potez vodstva HSE, predvsem generalnega direktorja Blaža Košoroka, in zato zahtevalo revizijo. To pa je izvedla družba Ernst & Young Revizija, d. o. o.

Naveza rešila Košoroka

Do tukaj je vse lepo in prav, ko pa pogledamo, kdo je revizijo izvedel, naletimo na supernavezo nekdanjih sodelavcev. Kot je razvidno iz kontakta na vabilu za razgovor, ki smo ga pridobili v uredništvu, je bila revizorka iz Ernst & Young Janja Skamlič, nekdaj zaposlena v službi za preprečevanje, odkrivanje in raziskovanje prevar v Zavarovalnici Triglav. Iz Triglava pa, zanimivo, prihajajo še trije pomembni možje, ki danes sedijo na sedežu HSE. Stojan Nikolić, nekdanji predsednik uprave Triglav Naložb, d. d., je danes finančni direktor HSE, Črt Slokan je nekdaj delal kot vodja pravnih poslov v Triglav Naložbah, zdaj sedi v nadzornem svetu HSE, tretji pa je Uroš Podobnik, ki je delal kot direktor sektorja za pravne in splošne zadeve v Triglav Skladih, zdaj pa je izvršni direktor splošnega sektorja HSE. Ob tem je bržkone vprašljiva izvedba takšne revizije, ki je Blaža Košoroka oprala vsakršne odgovornosti, ko pa gre za evidentna poznanstva nekdanjih sodelavcev. In tako se zdaj Košorok lahko ponovno poteguje za mesto generalnega direktorja HSE, razpis za tega se mimogrede izteka ravno danes. Na HSE smo poskušali izvedeti še, kolikšna je bila vrednost pogodbe za revizijo, opravljeno s strani Ernst & Young, in kakšni so bili izsledki revizije. Prvo nam je uspelo, cena za revizijo je bila 95.400 evrov, izsledke revizije pa so na HSE zamolčali s pojasnilom, da gre za poslovno skrivnost.