Šentjernejski hipodrom

Urejen športni objekt

Lidija Markelj
11. 5. 2016, 18.17
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Lani, ko je Klub za konjski šport Šentjernej slavil 130 let, je bilo slišati o nesoglasjih, zaradi česar bi Šentjernej za jernejevo kmalu ostal brez dirk. A že konec leta je klub prevzel novi predsednik Andraž Rumpret.

L. M.

Za pomembnejše naloge si je zadal umiritev razmer, večjo enotnost med člani, reševanje težav. Teh ni malo, a po pol leta so spremembe vidne. Člani kluba, ki jih je več kot sto, med njimi pa je veliko mladih, so uspešno začeli novo kasaško sezono, kar pomeni, da so se čez zimo dobro pripravljali. V kar nekaj delovnih akcijah so zagnano začeli urejati tudi okolico hipodroma in sam hipodrom, kar kaže na večje sožitje med njimi. Steza je dobra, tudi po zaslugi Ekološke družbe Šentjernej, ki pomaga pri njenem urejanju in vzdrževanju, bo pa treba poskrbeti za ureditev odvodnjavanja s steze in priključitev objektov na kanalizacijski sistem.

Legalizacija objektov

Po besedah Rumpreta si prizadevajo za legalizacijo objektov na hipodromu in njihovo obnovo, da bi res služili svojemu namenu. Hlev, na primer, propada, pa bi ga nujno potrebovali za bokse za doping kontrolo konjev pred tekmami. Tudi gostinski obrat, ki ga ima najemnik, je potreben kakih prenov, prostore nad gostilno bi lahko preuredili v klubske prostore, kjer bi sestankovali, imeli svoj arhiv, in podobno. Urediti je treba še okolico in parkirišče. "Naša glavna naloga je, da bi hipodrom, ki ga je treba tudi na novo ograditi, spremenili v urejen športni objekt, na katerem bi bilo živahno vse leto. Veliko priložnost vidimo v zimskih športih, ki bi tu lahko potekali – tek na smučeh, vleka smučarjev s konji, pa tudi sicer bi tu lahko bila urejena stalna tekaška proga, ki bi jo lahko koristile šole za športne dneve …" o načrtih pripoveduje novi predsednik in pove, da so za ureditev hipodroma kandidirali na razpisu Agencije RS za šport.

Andraž Rumpret je kot novi predsednik šentjernejskega konjeniškega kluba poln načrtov.

Problem sponzorstvo

Veseli bodo, če bodo uspešni, saj so bile v klubu velik problem tudi finance. Klub je imel na primer velik dolg do svojih tekmovalcev. Po besedah Rumpreta so najbolj zaostale nagrade s tekmovanj že izplačali, ostalo še pride na vrsto. "Na tem področju je treba poskrbeti za neki avtomatizem, da tekmovalec dobi nagrado takoj, problem pa je, ker mnogi klubi pravočasno ne izplačajo teh nagrad. Zato se dogovarjamo s Kasaško zvezo Slovenije, da 'pritisne' nanje in sploh pomaga pri spremembah," pravi predsednik šentjernejskega konjeniškega kluba in omeni veliko težavo tudi s sponzorji. Konjeniški šport je premalo populariziran, stroški z njim pa so veliki. Še tisti sponzorji, ki denar obljubijo in tudi podpišejo pogodbo, pa ga vsi kasneje ne nakažejo.

Rumpret pove, da so deset tisoč starih terjatev, ki so bile neizterljive, odpisali. Za naprej pa se bodo sam in ostali člani kluba trudili, da pridobijo tovrstno denarno pomoč, brez katere v tem športu ne gre. Seveda pa bo to delo lažje, če bodo uspešni. Klub si je zadal tudi cilj, da bo med najuspešnejšimi v Sloveniji.

Na šentjernejskem hipodromu bodo letos štiri dirke - prva, spominska dirka Borisa Andrijaniča in dirka voznic, je bila to nedeljo, sledijo pa 28. avgusta spominska dirka Jurija Levičnika z dirko voznic, 9. oktobra spominska dirka Alfreda Trenza z dirko voznic ter dirko konj "oldtimerjev" ter 13. novembra dirke sv. Martina. Kot pravi Rumpret, se bodo trudili za čim bolj pester program dirk, ki bo privabil tudi številčno občinstvo.