Zloraba uradnega položaja

Zadržan zaradi bolezni

Robert Marin
11. 5. 2016, 17.34
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Na ljubljanskem okrožnem sodišču spet niso dočakali zapravljivega veleposlanika Petra Reberca – po besedah njegovega odvetnika ga je na posteljo prikovala bolezen.

sta
Narok preložen: na ljubljanskem okrožnem sodišču spet niso dočakali zapravljivega veleposlanika Petra Reberca - po besedah njegovega odvetnika ga je na posteljo prikovala bolezen

Na ljubljanskem okrožnem sodišču že od predlanske jeseni pričakujejo odstavljenega madridskega veleposlanika Petra Reberca, da pojasni, zakaj za vraga si je za potrebe rezidence med drugim omislil tudi puščavskega skakača.

Že oktobra 2014 je bil namreč v zadevi sklican predobravnavni narok, na katerem je nekdanji veleposlanik očitke zavrnil, potem pa so ga na Tavčarjevi vselej pričakovali zaman. Včeraj se je zgodba ponovila – pred sodnico Leo Habjanič je spet zevala prazna zatožna klop.

"Ja, kje pa je vaš klient?" je sodnica Habjaničeva vprašala zagovornika obdolženca, odvetnika Milana Krstića. "Naš klient je ... v bolnici. Kaj več pa ne bi govoril. Danes bi moral imeti tudi obravnavo v Gorici, a je bila zaradi tega odpovedana," je bil skrivnosten odvetnik.

 V tem kazenskem postopku mu tožilci očitajo zlorabo uradnega položaja ter več kaznivih dejanj poneverbe in neupravičene uporabe tujega premoženja.

Začetek glavne obravnave so vpleteni določili sredi julija, do takrat pa bo sodni izvedenec psihiatrične stroke Peter Pregelj dopolnil mnenje o tem, ali je obdolženi sploh sposoben spremljati sojenje. Po oceni oziroma mnenju, izdelanem 22. junija lani, je bil Reberc sposoben sodelovanja na glavni obravnavi, novejših podatkov o njem pa psihiater Pregelj nima.

Vozil dizla, tankal bencin

Spomnimo. Nekdanji veleposlanik, doma iz Jelšan pri Ilirski Bistrici, je iz Madrida letel iz treh razlogov. Prvi očitek je bil, da je sredi leta 2010 uslužbenki veleposlaništva naročil, naj spremeni datum na enem od blagajniških prejemkov, ki ga je nato podpisal in poslal uslužbencu kabineta predsednika vlade. Drugi očitek je bil, da si je prisvojil za okoli 2500 evrov računalniške opreme, in zadnji, da je v času trajanja mandata, od februarja 2007 do avgusta 2010, nabavil več deset tisoč evrov vredno zalogo gospodinjskih pripomočkov, orodja, knjig in bencina ter si omislil celo puščavskega skakača.

V tem kazenskem postopku mu tožilci očitajo zlorabo uradnega položaja ter več kaznivih dejanj poneverbe in neupravičene uporabe tujega premoženja. Po njegovem odhodu so v rezidenci med drugim našteli skupno 3528 žlic, vilic in nožev, 1800 kozarcev, 100 zajemalk, 77 cedilnikov, 29 lupilnikov za krompir in 25 desk za rezanje oziroma za 21.000 evrov gospodinjskih pripomočkov. Nabavil je za 11.490 evrov različnega orodja, med drugim 15 macol, 11 sekir, 37 klešč, 16 dlet, pet vrtalnih strojev in žago za les. Omislil si 900 knjig, vrednih 33.800 evrov, in za 40.200 evrov dizelskega goriva, čeprav so na veleposlaništvu imeli osebna vozila na bencin.

Še v drugih kazenskih postopkih

Nekdanji veleposlanik je sicer v več sodnih postopkih. Na že omenjenem novogoriškem okrožnem sodišču mu na primer za zaprtimi vrati sodijo zaradi domnevnega spolnega napada na osebo, mlajšo od petnajst let, ter domnevnega prikazovanja, izdelave, posesti in posredovanja pornografskega gradiva, na katerem so prikazane mladoletne osebe.