Center za upravljanje z dediščino živega srebra

Zapušča direktorski položaj

Polona Krušec
11. 5. 2016, 16.34
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Nepričakovano je vladi odstopno izjavo po le treh mesecih dela kot vršilec dolžnosti direktorja Centra za upravljanje z dediščino živega srebra (CUDHg) izročil Jože Žižek.

STA
Jože Žižek odhaja iz Idrije.

V Idriji je še vedno v zraku precej nejevolje, in sicer zaradi težav, ki se nanašajo na reševanje rudnika, oziroma na račun sistema financiranja njegovega vzdrževanja in negovanja dediščine. Ministrstva med seboj in občina Idrija se namreč dolgo niso mogli dogovoriti in odločiti, v čigavi pristojnosti bo rudnik, kdo bo njegov upravljavec in kdo bo zagotovil denar za plače in vzdrževanje.

RŽS
Take črpalke so ključnega pomena pri zagotavljanju varnosti mestu. Dokler bodo lahko črpali vodo, bo mesto varno.

Majhni premiki

Vlada je naposled le izdala sklep, da bo z rudnikom živega srebra v Idriji upravljal Center za upravljanje z dediščino živega srebra (CUDHg), ki sodi pod ministrstvo za kulturo. Slednje je tedaj na vodilno mesto centra, po dotedanji vodji Tatjani Dizdarević, ki ji je potekel mandat, postavilo Jožeta Žižka.

Predlog kulturnega ministrstva, ki ga je vlada sprejela, o tem, da naj center vodi Žižek, se marsikateremu domačinu, predvsem pa tistim, ki jih zadeva reševanje rudnika, na začetku ni zdel preveč posrečen. Sodeč po anketi, ki smo jo takrat opravili na ulicah Idrije, zato, ker so si na vodstvenem položaju centra želeli osebo, ki ima precej skupnega z rudarstvom in ki v preteklosti ni bil povezana s kazensko ovadbo.

Žrtev stanja v službi

Glede slednjega Žižek poudari, da sta bili takratni prijavi v njegovi nekdanji službi brez osnove in sta bili že v fazi poizvedbe o dejanjih uradno ustavljeni ter ni prišlo do postopka, niti obsodbe. "Takrat sem bil žrtev prevzetega stanja v službi. To je že kar nekaj časa nazaj in nima nobenega vpliva na moje zagnano in strokovno delo za Idrijo," razloži. Doda, da ima več kot 20 let delovne dobe in da je vedno delal korektno in pošteno. Tudi glede mnenja domačinov je nekoliko zadržan, saj se mu zdi, da o njem na začetku niso imeli pravih informacij, da pa so se lahko v minulih mesecih, času, ko je vodil CUDHg, prepričali o nasprotnem.

STA
Likvidacijski upravitelj idrijskega rudnika Marko Cigale pove, da so spet brez denarja in plač zaposlenim v rudniku ne izplačujejo.

Zakaj odhaja

Kljub temu da je za center že veliko storil, se je odločil, da ga ne bo več vodil. "Odstopno izjavo sem podal iz osebnih razlogov," Žižek na kratko komentira svoj odhod. Doda, da sicer medtem ko v CUDHg opravlja le še nujne posle in pričakuje razrešitev ter predajo poslov novemu direktorju, za katerega še ni znano, kdaj bi ga vlada lahko imenovala, center ne trpi nobene škode. "V grobem sem uspel za center narediti vse, kar sem si zadal po prevzemu in na podlagi seznanitve s stanjem v njem, seveda kar je bilo možno do trenutka podaje odstopne izjave," ocenjuje svoje delo.

Arhiv Svet
Nekateri prepleteni rovi pod mestom so z vodo že zaliti. Na fotografiji je že dolgo potopljeni del idrijskega rudnika iz XI. obzorja.