DAVME OAZE

Panamska zanka razvezana: to so Slovenci s seznama

T.L.
10. 5. 2016, 22.01
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Panamski dokumenti so zdaj javno dostopni.

STA

Razvpiti Panamski dokumenti, ki razkrivajo podrobnosti o skritih finančnih poslih podjetnikov, svetovnih politikov, javnih uradnikov, zvezdnikov in drugih javnih oseb, ki se preko podjetij s sedežem v 21 davčnih oazah izmikajo plačilom davkov, so zdaj dostopni tudi javnosti.

Mednarodni konzorcij preiskovalnih novinarjev (ICIJ), ki je dokumente odprl javnosti, ob tem sicer opozarja, obstajajo tudi legitimne uporabe davčnih oaz, in poudarili, da ni nujno, da je vsako podjetje ali posameznik s seznama avtomatično kršil zakon.

Na seznamu je tudi precej slovenskih podjetij in posameznikov, slednjih je 58. Za nekatera imena na seznamu, denimo Vladimirja Poliča, je bilo že pred leti znano, da ima podjetje v davčnih oazah in so ga o tem mediji tudi spraševali, za nekatere druge pa to ni bilo znano.

Največ medijske pozornosti je, ko se je izkazalo, da je na seznamu, sicer požel Dejan Zavec, nekaj manj kočarkar Uroš Slokar.Na seznamu pa sta tudi Marjan Groff in njegov sin Tomaž , ki naj bi bila povezana s Cerarjevo stranko SMC. V panamski lovki se je znašel tudi Matjaž Noč, podjetnik in član SDS.  Medtem pa sta inšpektor javne agencije za zdravila in medicinske pripomočke (JAZMP) Janez Obrez in nekdanja inšpektorica Tatjana Alfirević trdila, da so jima ukradli identiteto.

icij.org
Na seznamu so tudi Slovenci.