Nemčija

Policija 40 beguncev preiskuje kot morebitne teroriste

J.P./STA
11. 5. 2016, 19.08
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Nemška zvezna kriminalistična policija je danes sporočila, da je v državo skupaj z begunci vstopilo več morebitnih pripadnikov skrajne Islamske države, kot so sprva domnevali. Kot je dodala, so uvedli preiskave zoper 40 oseb, osumljenih terorizma. Posvarila je tudi, da nevarnost terorističnih napadov v Nemčiji in širše v Evropi ostaja velika.

Reuters
Odprli so okoli 40 preiskav, ki so med drugim posledica prijav o domnevnem članstvu v teroristični organizaciji ali pripravi kriminalnih dejanj.

Nemčija je lani sprejela okoli 1,1 milijona migrantov. Zaradi zaprtja balkanske migrantske poti je število novih prišlekov v zadnjih mesecih močno upadlo. Aprila jih je glede na podatke nemškega notranjega ministrstva v državo vstopilo okoli 16.000, medtem ko jih je bilo še marca 21.000, februarja oz. januarja pa 61.000 oz. 92.000, dodaja Deutsche Welle.

Kriminalistična policija v Nemčiji je od začetka begunske krize lani prejela okoli 369 namigov, ki so se nanašali na posamične tihotapce džihadistov ali podpornike teroristov. Policija je nato sporočila, da so odprli okoli 40 preiskav, ki so med drugim posledica prijav o domnevnem članstvu v teroristični organizaciji ali pripravi kriminalnih dejanj.

Strokovnjak za notranje zadeve iz vrst vladajočih krščanskih demokratov (CDU) Wolfgang Bosbach je zatem posvaril pred posledicami vstopa teroristov v državo. Hkrati je poudaril, da identiteta številnih beguncev v Nemčiji ni jasna. Okoli 60 odstotkov prosilcev za azil naj bi namreč v državo prišlo brez potnega lista.

Politiki iz stranke Levica so na drugi strani posvarili pred širjenjem protibegunske panike.