Stara trta

Nujno jo je zavarovati

Gabrijel Toplak
11. 5. 2016, 19.01
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

V Hiši Stare trte je potekal posvet o zaščiti najstarejše trte na svetu, ki je eden najpomembnejših naravnih spomenikov v Sloveniji. V zadnjem času se je namreč v njeni neposredni bližini zgodilo kar nekaj vandalskih napadov.

sta
Vandali so februarja z grafitno barvo porisali vrata in predstavitveno tablo, dogodek pa so takrat prijavili tudi policiji.

V sklopu dogodkov v čast Stari trti so v Hiši Stare trte pripravili posvet o zaščiti najstarejše trte na svetu, ki je eden najpomembnejših naravnih spomenikov v državi, stroka pa jo umešča med naravne vrednote državnega pomena. Iz Zavoda za turizem Maribor - Pohorje so sporočili, da se je v zadnjem času v njeni neposredni bližini zgodilo več vandalskih napadov, zato želijo v sodelovanju in ob podpori stroke z več področij najti skupno rešitev, kako Staro trto obvarovati in kako območje Hiše Stare trte oblikovati kot pomemben mestni park ali vrt posebnega pomena. Direktorica Janja Viher, ki razpolaga s fotografijami vseh vandalskih posegov, je povedala, da so stroški najema osebe, ki bi varovala trto, izjemno visoki, vzpostavitev kamere ali dodatne osvetljave pa je moteča zaradi zasebnosti stanovalcev v neposredni bližini. Prisotni so bili enotnega mnenja, da je trto treba zaščititi, zato so predlagali, da se spodbudi razprava glede ozaveščenosti in zavedanja pomena Stare trte ter se na tak način vpliva na posameznike, ki želijo v nočnem času škodno nastopati.