PROMET

Janković 'osvobodil' središče Ljubljane

T.L./STA
7. 5. 2016, 16.23
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Praznična Ljubljana odpira južni del Slovenske ceste in predstavlja nove avtobuse.

Grega Wernig
Zoran Janković

V Ljubljani je bila sobota pred ponedeljkovim občinskim praznikom pestra. V prestolnici so bili danes številni pohodniki in tekači, obenem pa so za promet odprli obnovljen južni del Slovenske ceste. Občani se bodo odslej po njem vozili tudi z novimi okolju prijaznimi mestnimi avtobusi. Poleti bo obnovo dočakal še severni del te prometnice.

Cesta zaprta od lanskega avgusta

Odprtja južnega dela Slovenske ceste se je udeležil tudi ljubljanski župan Zoran Janković. Kot je povedal v izjavi medijem, sta obe pridobitvi za Ljubljano pomembni, z novimi avtobusi pa so pokazali skrb za meščane in boljši zrak v prestolnici. Ob tem se je zahvalil prebivalcem Ljubljane, ki so zaradi zapor na Slovenski "teh nekaj mesecev trpeli". Za župana je današnji dan dan zmage, Ljubljana pa je pokazala, da "spoštuje delo, ki je dobro opravljeno in tudi plačano". Pri takšnih projektih bi se morala po občinah zgledovati tudi država, je dodal.

Južni del Slovenske ceste je bil zaprt od lanskega avgusta, na občini pa so načrtovali, da bodo z deli končali do konec aprila. Načrte jim je prekrižal spomladanski sneg, odprtje omenjenega dela prometnice pa bo tako sovpadal z odprtjem novega odseka Ceste Dolomitskega odreda.

Po slednjem je promet stekel ob 10. uri, na južnem delu Slovenske ceste pa ob 14.30. Oba odseka cest so odprli člani godbe Vodice.

Novi, okolju prijaznejši avtobusi

Na osrednjem delu Slovenske ceste so danes predstavili tudi 30 novih okolju prijaznih mestnih avtobusov. Kot so zapisali ne Mestni občini Ljubljana (Mol), bodo z njimi poskrbeli za še bolj čist zrak in manj hrupa v letošnji Zeleni prestolnici Evrope.

Vozni park Ljubljanskega potniškega prometa (LPP) bo tako obogaten z nizkopodnimi zgibnimi avtobusi, ki so z 18 metrov dolžine najdaljši tovrstni avtobusi v voznem parku.

Nakup 30 novih avtobusov predstavlja drugo največjo obnovo voznega parka LPP, od leta 2007 so sicer skupaj zamenjali že 131 avtobusov, so zapisali v omenjenem podjetju.

Spremembe na trasah 'zelencev'

Ob odprtju obeh cest so obenem začele veljati spremembe tras mestnih avtobusov, ki vozijo na linijah 14 in 14B ter 19B in 19I. Po odprtju novega odseka Ceste Dolomitskega odreda bosta namreč trasi linije 14 in 14B na območju Vrhovcev in Bokalc združeni v eno.

Nova, združena linija se bo imenovala Savlje-Bokalce in bo po novem potekala po Poti Rdečega križa, Cesti na Vrhovce, Cesti na Bokalce in Cesti na Brdo vse do Bokalc. Na LPP so ob tem zapisali, da bodo s spremembami potnikom zagotovili veliko več odhodov.

Na Slovensko cesto se medtem vračata liniji 19B in 19I, ki bosta od zdaj vozili na trasi Karlovška, Zoisova, Slovenska cesta.

Ni še konec z obnovami

Po obnovi osrednjega in južnega dela Slovenske ceste, se bodo sicer na Molu lotili še severnega. Zamenjali bodo celotno komunalno infrastrukturo, med drugim pa bodo nazaj h Kozolcu prestavili avtobusno postajališče.

Kot so pojasnili na Molu, so se za to potezo odločili, ker stanovalci ob trenutni lokaciji postajališča predlagajo vzpostavitev protihrupne ograje in ukinitev postankov avtobusov v nočnem času.

Prav tako občani menijo, da je stara lokacija primernejša zaradi bližine lokalov in storitev, čeprav je po navedbah Mola postajališče opremljeno z dinamičnimi prikazovalniki prihodov, kar potnikom omogoča, da si časovni okvir za različne opravke vzpostavijo sami. Dela na severnem delu Slovenske ceste bodo stekla v poletnih mesecih.