Razpis

So lokalne vinjete dobra rešitev?

G.G./STA
7. 5. 2016, 14.28
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Dars je v tem tednu objavil razpis za izdelavo študije o možnosti uvedbe lokalnih vinjet. Rok za oddajo ponudb je 25. maj, študija pa naj bi Dars stala približno 70.000 evrov (brez DDV).

STA
Najprej so se razburili na Obali.

Z izdelavo študije o možnosti uvedbe lokalnih vinjet poskušata Dars in ministrstvo za infrastrukturo prisluhniti pobudi z Obale, kjer nasprotujejo cestninjenju obalne ceste. Z odprtjem predora Markovec je prišlo do precejšnje razbremenitve prometa na obalni cesti, za vožnjo po novem odseku hitre ceste in skozi predor pa je postala obvezna vinjeta.

Takšna ureditev je dvignila na noge domačine, ki so opozarjali na povečano obremenitev lokalnih cest, predvsem ceste skozi Markovec. Zato so se zavzemali, da bi celotno hitro cesto od meje z Italijo na Škofijah do Izole izvzeli iz vinjetnega sistema.

V to država ni privolila, zato so v Izoli in Kopru iskali nove možnosti, ki bi se hkrati vklapljale tudi v načrt celovite ureditve okoli pet kilometrov dolgega pasu obalne ceste, ki bi jo zaprli ter v celoti namenili turizmu in rekreaciji ali tam uvedli izmenični enosmerni promet. Nadaljnji režim na cesti ob morju pa je pogojen z uvedbo lokalne vinjete, ki jo predlagata izolski in koprski župan.

Lokalne vinjete bi stale 18 evrov

Po poročanju portala MMC, sta župana Igor Kolenc in Boris Popovič prepričana, da bi lokalne vinjete, ki bi stale 18 evrov, rešile vrsto prometnih tegob. Predvsem bi to vinjeto lahko kupovali vsi tisti, ki potujejo med Italijo in hrvaško Istro po lokalnih cestah na Primorskem. Podobne vinjete bi lahko uvedli tudi drugod po Sloveniji, kot na primer na ljubljanski obvoznici in hitri cesti skozi Maribor. Lokalna vinjeta ne bi veljala samo v določeni regiji, ampak po vsej državi.

Župana sta prepričana, da z regionalnimi vinjetami ne bi bilo upada prodaje običajnih vinjet, saj bi praktično vsa vozila dobila vinjete, s tem pa bi tudi v Darsovo blagajno priteklo več denarja. Obenem bi razbremenili lokalne ceste in pritegnili tujce, ki se jim zdijo veljavne vinjete v Sloveniji predrage.