Slovenija

Izkoriščajo status urgence

pk
2. 3. 2016, 11.44
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Dva meseca je odprt urgentni center v Šempetru. Pojasnijo, da delo teče dobro, a so preobremenjeni. Pacientov je ogromno, predvsem takih, ki bi pomoč lahko našli pri osebnem zdravniku.

P.K.
Čakalnice so v urgentnem centru toliko bolj polne tudi zato, ker je trenutno sezona respiratornih in črevesnih infekcij.

Kot nam pojasni pomočnica direktorice za strokovno medicinske zadeve Dunja Savnik Winkler, so imeli v letošnjem januarju, v primerjavi z lanskim, vsaj 30 odstotkov več internističnih obravnav, kar je precej opazna razlika.Na področju poškodb in kirurgije je med januarjem 2015 in januarjem letos sicer za le 10 odstotkov razlike. Več pacientov v tem okviru so prav tako zabeležili letos.

Ljudje izkoriščajo status centra, saj vedo, kako hitro in vrhunsko bodo tam obravnavani.

Kje je težava

Glavni problem, s katerim se spoprijemajo, je, da nimajo zdravnika, ki bi ordiniral v ambulanti za hitre preglede. Nujno bodo tu potrebovali okrepitve, zato pristojno ministrstvo pozivajo, naj poskuša rešiti težavo z mrežo nujne medicinske pomoči tako, da odobri okrepitve kadrov.

Kot pojasni Dunja Savnik Winkler, bi zagato s prešibkimi ekipami v urgentnem centru v Šempetru reševali tako, da bi zaposlili še dva mlada zdravnika, ki bi opravljala preglede pri pacientih z manj nujnimi stanji. Doseči morajo le še, da bi stroške za to prevzelo ministrstvo, in ne bolnišnica sama.

STA
Dunja Savnik Winkler pravi, da bi radi v ambulanti za hitre preglede zaposlili dva mlada zdravnika.

Veliko nenujnih primerov

Zdaj so za najmanj nujne preglede v centru zadolženi zdravniki novogoriškega zdravstvenega doma, a ti, tako narekujejo navodila ministrstva za zdravje, v Šempetru delajo le ponoči, med vikendi in prazniki. Svet zavoda šempetrske bolnišnice se torej zavzema za to, da bi ministrstvo za zdravje odobrilo povečanje ekip dežurnih zdravnikov za hitre preglede in nase prevzelo tudi financiranje.

ST
Med pacienti v čakalnici je veliko takih, ki nimajo nujnih stanj in bi lahko pomoč poiskali pri osebnem zdravniku.

Pomočnica direktorice še poudari, da ljudje nekako izkoriščajo status urgentnega centra, saj namesto da bi s svojo težavo, ki ni resnejša, šli k osebnemu zdravniku, pridejo kar k njim, ker dobro vedo, da bodo tam hitro obravnavani. »Pridobijo na času, takoj so namreč deležni vrhunske obravnave. Pri osebnem zdravniku lahko namreč na to čakajo tudi kakšen dan ali več,« pojasni.

STA
Ministrstvo za zdravje bo moralo odpraviti še nekaj pomembnih pomanjkljivosti v mreži urgentnih centrov po Sloveniji.

So krivi osebni zdravniki

Sicer je bolnišnica s spremljanjem krajev, od koder prihajajo bolniki, skušala ugotoviti, ali se morda v njihovih čakalnicah pojavljajo pacienti istih zdravnikov, vendar po tako kratkem obdobju spremljanja še ne morejo potegniti črte in tega potrditi.