Slovenija

Erjavec zavrača očitke iz interpelacije kot prazne

STA
2. 3. 2016, 11.05
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Poslanci so danes začeli razpravo o interpelaciji zoper zunanjega ministra Karla Erjavca, v kateri mu očitajo zgrešeno zunanjo politiko. Med glavnimi očitki predlagateljev je predvsem "arbitražni fiasko", za kar bi moral Erjavec nositi objektivno odgovornost. Erjavec pa je interpelacijo zavrnil kot prazno in brez vsebine.

STA
Erjavec je že v prvem stavku očitke iz interpelacije zavrnil kot "prazne in brez vsebine".

Jožef Horvat (NSi) je v imenu predlagateljev interpelacije na začetku ponovil glavne očitke, da Erjavec vodi "improvizirano, nedosledno, nejasno, nenačelno, neodločno, nerazumljivo in statično zunanjo politiko". "Ne želimo si zunanje politike Karla Erjavca, želimo si zunanje politike Slovenije," je dejal predsednik zunanjepolitičnega odbora DZ in poslance pozval, naj ministra razrešijo.

Tudi Andrej Šircelj je v imenu največje opozicijske stranke SDS predlagal DZ, naj Erjavca razreši, saj da je Slovenija z zunanjo politiko Erjavca postala preveč šibka, neambiciozna in v škodo Slovenije. Očital mu je tudi, da Slovenija namenja premalo sredstev za varnost, medtem ko se v soseščini krepijo konflikti.

Tako Horvat kot Šircelj sta tudi menila, da bi moral Erjavec nositi objektivno odgovornost zaradi, kot je dejal Šircelj, "arbitražnega fiaska in prisluškovalne afere", zaradi katere Hrvaška ne bo upoštevala odločitve arbitražnega sodišča o meji, če bo do nje prišlo.

Erjavec je že v prvem stavku očitke iz interpelacije zavrnil kot "prazne in brez vsebine" in menil, da gre predvsem za osebni obračun z njim, ne pa toliko za kritiko slovenske zunanje politike. Opozoril je, da je v oblikovanje zunanje politike vpletenih več akterjev, od predsednika republike, vlade, do pristojnih odborov v DZ, ki dajo mandat zunanjemu ministru za zastopanje določenih stališč.

Opozoril je še, da Horvat pred interpelacijo ni nikoli problematiziral, da je slovenska zunanja politika zgrešena. Sicer bi sklical kako sejo odbora za zunanjo politiko, tako kot so v DZ stalne seje zaradi migrantske krize, je še navrgel Erjavec.

Minister v svojem nastopu v DZ daje pojasnila tudi glede ostalih očitkov, od tega, da vodi preveč prorusko politiko, da ne spoštuje novosprejetih deklaracije in strategije zunanje politike, da je Slovenija preveč prisotna na Zahodnem Balkanu in premalo v Srednji Evropi. Pojasnjuje tudi glede očitkov o kadrovski politiki na zunanjem ministrstvu, pa tudi glede arbitraže s Hrvaško.

Za razpravo je sicer namenjenih nekaj manj kot 14 ur. To je prva interpelacija zoper Erjavca, ki je na položaju zunanjega ministra že od leta 2012 v tretji vladi, od vlade Janeza Janše, Alenke Bratušek do sedanje Mira Cerarja. Sicer pa je to druga interpelacija proti kakemu ministru Cerarjeve vlade; prva je bila septembra na tnalu notranja ministrica Vesna Györkös Žnidar.