Slovenija

Urgenca bo odprta decembra

Polona Krušec
24. 11. 2015, 18.21
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

V samo letu dni je zraven Bolnišnice Franca Derganca v Šempetru zrasel urgentni center, ki je tik pred predajo v obratovanje. Prvi pacienti bodo vanj vstopili 17. decembra.

STA
Nova urgenca je nared.

STA
Urejajo še zadnje podorbnosti.

Pot uresničitve urgence je bila trnova in polna ovir. Zapletalo se je pri podpisih pogodb na državni ravni, dodatno so napredek ovirali tudi revizijski postopki pri izbiri izvajalca za gradnjo. Po vsem tem se je lahko gradnja začela šele konec prejšnjega leta.

Šlo je na tesno

Letošnje poletje se je večina radovedno spraševala, ali bodo z gradnjo uspeli uloviti roke, saj bi sicer lahko bil denar iz Evrope, namenjen centru, ogrožen, kar bi bila huda stiska. Toda direktorica bolnišnice Šempeter Nataša Fikfak je ves čas zagotavljala, da delo napreduje tako, kot mora, in da ga bodo pravočasno dokončali. Tako se je tudi zgodilo, za kar ji mnogi priznavajo veliko truda in uspeha.

V manj kot 12 mesecih je s pomočjo evropskega denarja torej zrasel rdeči objekt. Investicija je bila vredna več kot šest milijonov evrov. Urgentni center je tudi že napolnjen z vso potrebno opremo za opravljanje medicinskih storitev.

P.K.
Še pred pol leta je bilo na območju urgentnega centra gradbišče.

Premalo osebja

Edina večja težava, s katero se zdaj srečujejo, je pomanjkanje kadra. Ministrstvo so zaprosili za soglasje za okrepitev moči v ekipah, država se je strinjala, vendar je odobrila samo 20 novih »pridobitev«, kar je, kot menijo v Šempetru, občutno premalo. Na dodatnih več kot 1000 kvadratnih metrih pač ne bodo mogli obvladovati vsega s takim številom zaposlenih.

STA
Nataša Fikfak je povedala, da bo urgentni center začel obratovati že konec tega leta. Zaposlovali bodo dodaten kader.

Trenutno za delo na novi urgenci iščejo diplomirane in srednje medicinske sestre ter bolničarje. Ti naj bi delali predvsem na področju triaže in opazovalne enote. Kot je napovedala Fikfakova, upajo, da bodo z ministrstvom glede števila zaposlenih dosegli skupen jezik, saj bi vseeno potrebovali še več okrepitev, kot so jih odobrili prvotno.

Še ena težava

Trenutno je še nekaj nejasnosti v povezavi s preselitvijo nujne medicinske pomoči iz Zdravstvenega doma v Novi Gorici v urgentni center. Z ministrstva namreč še vedno čakajo več pojasnil, kako bo potekala selitev oziroma reorganizacija. Znano je, da ne zdravstveni dom ne Novogorčani nad selitvijo v Šempeter niso navdušeni.